Geologie Karnische Alpen

Worden de Karnische Alpen werelderfgoed?

Wie wel eens naar de Karnische Alpen is gegaan, heeft misschien al gemerkt dat het gebied rijk is aan fossielen. Zo rijk, dat de UNESCO nu overweegt het gebied op de werelderfgoedlijst te plaatsen.

Veel fossielen in de Karnische Alpen

In de Karnische Alpen zijn fossielen te vinden van verschillende geologische tijdperken. Genoeg om generaties geologen en enthousiastelingen gefascineerd te houden. Over het gebied zijn al meer dan duizend wetenschappelijke publicaties verschenen. Tussen de gevonden fossielen zijn fossielen van koraal, schelpen, maar ook van prehistorische dieren zo als trilobieten.  

Door de rijkheid aan fossielen horen de Karnische Alpen bij de top honderd van belangrijkste geologische regio’s ter wereld.

Geo-trail door de Karnische Alpen

Wie zelf de geologische rijkdom van de Karnische Alpen van dichtbij mee wil maken, kan de Geo-Trail lopen. De Geo-trail is de langste wandelroute met een geologisch thema van Europa. De route verbindt meerdere korte geologische themaroutes met elkaar. Door het gebied loopt ook de Periadriatische lijn, een grote breuklijn in de aardkorst die de geologische scheiding tussen het Afrikaanse en Europese continent markeert. De tektonische activiteit langs deze breuklijn maakt het gebied geologisch extra interessant.

Meer over de tektoniek in de Alpen lees je in Bergen Magazine 3 van 2016. Daarin trekken we in Zwitserland door de Tektonikarena Sardona in Zwitersland.

Of de Karnische Alpen ook echt werelderfgoed gaan worden, is nog niet zeker. Naar verwachting doet de UNESCO in 2020 uitspraak daarover.

Bron:

Alpin.de

Afbeelding: 

Johann Jaritz [GFDL or CC BY-SA 3.0 at], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past