Gregory Zulu 40 review

Gifgroene Gregory Zulu

Redacteur Peter Strookman ging afgelopen zomer op alpinismecursus. Hij testte in het hooggebergte een week lang de Zulu 40-rugzak van het Amerikaanse merk Gregory. De rugzak – en zijn drager – werden aan vele uitdagingen onderworpen, van glijpartijen tot rotsen beklimmen en een gletsjer oversteken.

Tekst: Peter Strookman

Handig ingepakt

Mijn gifgroene Zulu 40 van Gregory is met veertig liter ruim, maar dat is wel handig voor al die spullen die ik nodig heb voor een klimcursus. Een halve apotheek aan medicijnen, extra warme kleding maar ook de stijgijzers en een klimhelm moeten mee. De Zulu slokt alle spullen moeiteloos op. En wil je zonnebrand bij de hand hebben? Daarvoor zijn de zakjes aan het heupband. Repen en banaan? Die gaan aan de zijkant. Een waterfles kan aan de andere zijkant. Wanneer ik het gepakte gevaarte – meer dan tien kilo – dan eindelijk op mijn rug leg, voelt het rugpand goed aan en weet ik instinctief waar alle spullen zitten.

In het terrein

Wat wel onhandig ontworpen is, is de klep. Daar kun je eveneens spullen in kwijt, maar die sluit niet helemaal af als het hoofdvak vol zit. Waarom geen afstelbare klep? In het veld vallen de fijne schouderbanden op die comfortabel aanvoelen. Ook op gletsjerterrein staat hij zijn mannetje. Soepel gingen we als team, de gifgroene Zulu en ik, de berg op. De pickel ging makkelijk – zoals het hoort volgens de gids – diagonaal tussen rug en rugzak , en was met één greep gevonden. De stijgijzers en de helm waren ook zó gepakt. Het zogenoemde CrossFLo DTS-systeem houdt je rug vrij van het achterpand, waardoor hij goed ventileert. Op punten waar geklommen moest worden, had ik wel het idee dat het zwaartepunt daardoor verder naar achteren lag. Voor het echte klimwerk is dat niet optimaal.

Voor een meerdaagse trektocht

De rits aan de voorkant van de rugzak, om halverwege de rugzak ook bij de spullen te kunnen komen, is handig bedacht, maar ging open tijdens het lopen. Dit is wel op te lossen door de ritslussen aan elkaar vast te maken, maar toch… Door zijn opvallende kleur was hij eenvoudig terug te vinden tussen de vele andere rugzakken in de hut. Aan het einde van de week waren we goed op elkaar ingespeeld, de Zulu en ik. Maar zou ik hem zelf kopen? Misschien. Niet voor het sportieve werk in het hooggebergte, maar voor een meerdaagse trektocht is het een goede teamgenoot.

Adviesprijs € 160,–
 

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?