schoenkasten voor je bergschoenen

5 Tips voor het opbergen van je bergschoenen

Wanneer je na lang zoeken en passen dan eindelijk de perfecte bergschoenen hebt gevonden, zou het wel zo leuk zijn als ze ook een tijdje meegaan. Daarom is het wel zo handig je schoeisel goed te onderhouden. Schoonmaken en impregneren zijn hierbij van groot belang. Wat vaak wordt vergeten, is dat hoe jij je schoenen opbergt minstens even belangrijk is. Het zou immers zonde zijn om al je schoonmaakwerk teniet te doen door je schoenen op de verkeerde plaats te bewaren. Daarom zijn hier 5 tips voor het optimaal opbergen van je bergschoenen!

1. Maak ze goed droog voordat je ze opbergt

Wellicht overvloedig, maar je kunt je bergschoenen het beste droog opbergen. Na een wandeling door de regen is het daarom zaak om zoveel mogelijk vocht uit je schoeisel te krijgen. De meest effectieve methode is om kranten in je schoenen te stoppen en ze op een warme plaats te laten drogen. Zet je bergschoenen echter nooit voor een verwarming, kampvuur of kachel! Bij te hoge temperaturen droogt het leer namelijk uit, waardoor het krimpt en broos wordt. Hierdoor krijg je scheurtjes in je schoenen. Zijn ze eenmaal droog, haal dan uiteraard de kranten er weer uit.

2. Vergeet je binnenzooltjes niet terug te doen

Stel je voor: je hebt je maanden verheugd op je wandelvakantie in de alpen. Na een lange autorit kom je eindelijk in het hotel aan, om de volgende dag de woeste bergtoppen om je heen te veroveren. Wanneer jij je bergschoenen wil aantrekken, ontdek je tot je schrik dat je binnenzolen nog in je kast in Nederland liggen. Bij de meesten van ons zou zo’n scenario tot stevig gevloek leiden. Om deze frustratie te vermijden, is het daarom het verstandigst om je binnenzooltjes gewoon in je schoenen te bewaren. Dat scheelt weer iets om te onthouden.

3. Kies je opbergplaats goed uit

Bij het uitkiezen van de opbergplaats van je bergschoenen, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Bergschoenen gedijen het beste in een droge en goed geventileerde plaats met een stabiele temperatuur. Wanneer er vocht of damp bijkomt, kan er schimmel in je schoenen ontstaan. Daarom is het beter om je wandelschoenen niet in de garage te bewaren. Ook de schuur en de achterbak van je auto zijn geen geschikte plekken

4. Hou je schoenen uit het zonlicht

Wanneer jij je schoenen na een geslaagde vakantie weer opbergt, duurt het meestal maanden voordat je er weer op uittrekt. Als je zo lang niet naar je schoeisel omkijkt, is het van belang ervoor te zorgen dat er geen zonlicht op de opbergplek schijnt. Wanneer bergschoenen lange tijd in de zon staan te bakken verkleuren ze. Bovendien kunnen er ook hierbij scheurtjes in het leer ontstaan. Is er geen donkere plek beschikbaar, stop je schoenen dan in een schoenendoos. Als elegantere oplossing kun je daarnaast een of meer schoenkasten aanschaffen. Stop je bergschoenen in elk geval niet in een plastic tas, want daarin hebben ze nauwelijks ventilatie.

5. Stop er schoenspanners in

Het zou wel zo fijn zijn als je voeten nog in je schoenen passen als je ze weer van stal haalt. Om ze hun vorm te laten behouden kan het handig zijn een schoenenspanner in je schoeisel te stoppen. Bergschoenen zijn weliswaar steviger dan de gemiddelde schoen, waardoor de noodzaak voor deze maatregel iets afneemt. Het kan echter voorkomen dat als je je bergschoenen langere tijd niet gebruikt de neuzen gaan inzakken, waardoor de schoenen gaan knellen bij je tenen. Om dit risico uit te sluiten, zijn schoenspanners een handige oplossing.

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis