Bergwandelen met wandelstokken

Wandelstokken aanschaffen, waar moet je op letten?

Heel wat bergliefhebbers maken nog geen gebruik van wandelstokken. Dit is omdat ze denken dat het voor ouderen is of ‘omdat het toch maar een kleine route is.’ Toch is het zeker een goed idee om wandelstokken te gebruiken. Het gebruik van de stokken is heel handig en daarom staat hier al het nodige waar je op moet letten bij het kopen van de stokken.

Nee, het is niet alleen voor ouderen

Je hoort nog wel eens ‘Wandelstokken zijn voor de iets oudere mensen die niet meer zo makkelijk zelfstandig lopen’. Niets is minder waar, wandelstokken zijn niet alleen voor de ouderen. Met wandelstokken loop je juist makkelijker en stokken helpen je ook nog eens je evenwicht te houden en ook glij je minder snel uit.

Meer lezen over de redenen waarom je wél met wandelstokken op pad moet gaan? Hier lees je meer!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Waarom worden wandelstokken gebruikt?

Wanneer je hoog in de bergen bent of je loopt een steil stuk, dan worden wandelstokken vaak gebruikt als hulpmiddel om je evenwicht te bewaren. Niet alleen is het dan handig om ze te gebruiken omdat het beter is voor je evenwicht, maar ook wanneer je met een zware rugtas loopt zal je daarna merken dat je minder last hebt van je rug.

Tip: wanneer je steil naar beneden loopt kan je het best niet je handen door de lussen halen. Dit is omdat je zo jezelf beter in evenwicht houdt en zo belast je je polsen ook minder. Zet kleine stappen en zet de stokken strategisch neer, dit vergt wel enige oefening.

Soorten wandelstokken

Bij het kopen van wandelstokken zijn er vele soorten waar je uit kan kiezen. Daarom moet je ook met verschillende dingen rekening houden als je deze praktische stokken wilt aanschaffen:

  • Gewicht. Let erop dat de stokken niet te zwaar zijn, zeker als je ze aan je rugzak wilt laten hangen.
  • Telescopisch. Als je klimt, gebruik je je stokken anders dan wanneer je daalt. Daarom moet je ook de lengte van je stokken aanpassen. Zorg er dus voor dat de stokken telescopisch zijn, zodat je ze kan aanpassen aan de situatie.
  • Lengte. Let erop dat de stokken niet te kort zijn. De stokken moeten zo lang zijn dat je niet hoeft te bukken om er goed mee te lopen.
  • Handgreep. De handgreep moet wel lekker in de hand liggen, zodat je niet na een langere tijd wandelen last van je pols krijgt.
  • Voetje. Het voetje van de stok moet de berg wel aankunnen en hij zou niet weg mogen glijden.
  • Vering. Probeer de stokken even uit door ermee te lopen. Goede stokken hebben namelijk een zachte vering, zodat de polsen geen harde klappen kunnen krijgen als je de wandelstok een keertje hard neerzet.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)