Home » Blogs
sneeuwschoenwandelen Bergwijzer

Sneeuwschoenwandelen langs hutten aan de zuidkant van de Mont Blanc

22 mei, 2024 - 09:56 - Redactie

8-daagse sneeuwschoenwandeling in de Beaufortain

Tekst en foto's: Linda Besuyen

De Beaufortain is een vergeten stukje Franse Alpen aan de zuidwestkant van de Mont Blanc. Op steenworp afstand van Annecy ligt het massief van deze trektocht. Van hut naar hut trekkend komen we in het hart van het natuurpark. Gemzen en sneeuwhazen laten hun sporen na in de sneeuw en met een beetje geluk zien we steenarenden. 's Avonds verstild de natuur en staan de sterren kraakhelder aan de hemel. Deze week beleef je het sneeuwschoenwandelen op zijn mooist!  

Een wens in vervulling

Al een paar jaar doen we één of twee keer per jaar een week een trektocht in de sneeuw. Meestal op sneeuwschoenen, soms op backcountry ski's. Maar nu willen we graag een keer naar de "echte bergen". Daarom nemen we contact op met Jeroen Daams. Jeroen is International Mountain Leader en heeft veel kennis en ervaring met sneeuw in het hooggebergte. We leggen hem onze wensen voor: een week met sneeuwschoenen in de echte bergen, het liefst zelfvoorzienend, van hut naar hut maar niet te veel luxe! En we willen veel leren over tochtplanning en lawines. Jeroen is enthousiast en komt al snel met het voorstel om naar het beaufortain massief te gaan. Samen met Jonas de Jong kunnen ze ons een op maat gemaakte reis aanbieden via Bergwandelen.com. We kunnen ook het lawinemateriaal huren: de rugzak met airbag, de lawinepieper, een sonde en een schep. Dit klinkt goed. Deal! 

Alles in de lawine rugzak

We reizen naar het Franse dorpje Molliessoulaz en ontmoeten Jeroen en Jonas in het berghutje Gîte de Molliessoulaz. Tot onze schrik is de omgeving hier nog volledig groen. Gidsen Jeroen en Jonas verzekeren ons echter dat het wel goed komt met de sneeuw. We gebruiken de avond voor de eerste bijna onmogelijke missie: al onze uitrusting en materiaal voor een week inclusief al het eten in de 40 liter grote lawinerugzak te proppen. Missie geslaagd!  

Oefenen met sonde en pieper

De volgende dag rijden we nog een stukje omhoog naar het dorp Arêches en daar parkeren we de auto's om te beginnen met de trip. Gelukkig; sneeuw! Al snel leren we onze sonde te gebruiken en we oefenen voor het eerst met onze piepers. De rest van de dag klimmen we rustig aan omhoog tot we over de pas van de Cormet d'Arêches zijn. We genieten van de adembenemende uitzichten. Onze eerste onbemande hut is Refuge de la Coire (2059m), voorzien van alle basics. En een houtkachel. We delen de hut met een groep Fransen en dat maakt het gezellig vol. De avond trakteert ons op prachtige luchten en een volle sterrenhemel. 

Lawine training

We verplaatsen ons naar een kleinere hut iets verderop met vergelijkbare voorzieningen en leggen daar alvast al onze bagage neer. We maken een dagtocht (zonder zware bepakking) waarbij we zo hoog mogelijk op Crête du Rey proberen te komen. Het verbaast ons hoe ver en veel je kan bereiken op sneeuwschoenen. Tweemaal worden we verrast door een berggeit in de verte. 
 

Weer terug bij de hut gaan we verder met de lawinetraining. Om de beurten voeren we de oefening uit en vinden allemaal de begraven rugzak die als slachtoffer fungeert. 
Ook leren we een sneeuwprofiel te graven wat je heel nuttige informatie geeft over de verschillende sneeuwlagen. Je ziet hoe makkelijk de laatste laag over de laag daaronder schuift. We genieten van ons welverdiende avondmaal van Globetrotter en spelen spelletjes bij het haardvuur, om daarna heerlijk in onze slaapzakken te gaan liggen in de lagers. 

Gueule de Baleine

Er wacht ons een prachtige lange dagtocht waar we vroeg aan beginnen. Dit laatste is belangrijk zodat de zuidwand naar de pas van Col du Coin nog niet te warm is geworden. Dit kan leiden tot het afschuiven van het volledig sneeuwdek van het opwarmende gras. Je ziet op veel plekken om ons heen dat dit al gebeurd is. Dit worden walvisbekken genoemd, in het Frans: gueule de baleine. Een pittige klim omhoog en een steile afdaling naar beneden geeft ons weer nieuwe adembenemende uitzichten. We lunchen lekker in het zonnetje en maken nog een pasoversteek over Col du Bresson. Moe maar voldaan arriveren we bij Refuge de Presset (2514m). De traktaties van de week: een ontzettend gave bemande berghut met uitzicht op de Pierra Menta. We slapen in kamers met stapelbedden die in een soort toren met tussenplateautjes zijn gebouwd. Met een ladder klim je je bed in. In de avond genieten we van de Franse keuken. 

Mont blanc

De volgende dag klimmen we nog een pas over en krijgen het tweede cadeau van de week: helder en fantastisch uitzicht op de Mont Blanc (4809m). Daarna dalen we af naar Refuge de la Lai. Dit levert een heerlijk ontspannen dagtocht op waarbij we nog even stoppen voor wat oefeningen. We graven een sneeuwhol en oefenen met de sonde. We slapen twee nachten in Refuge de la Lai. Deze hut ligt wat lager (1828m) en is ruim opgezet. Water halen we uit de beek en koken we op de houtkachel en het gasfornuis. In de avond krijgen we de opdracht om in groepjes van twee een dagtocht voor de volgende dag te pitchen waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met alles wat we tot nu toe hebben geleerd. Hierbij krijgen we natuurlijk hulp en uitleg van Jeroen en Jonas. 

Het winnende voorstel van de vorige avond wordt uiteraad uitgevoerd de volgende dag. Het weer is niet zo goed als de voorgaande dagen. Het is mistig maar de lucht is wel in beweging wat mooie plaatjes oplevert. 

Wat een week

De laatste dag van de tocht is het weer helemaal omgeslagen in mist en sneeuw. Stiekem lekker verkoelend na de best warme week. We dalen af naar het doprje Arêche waar de auto's staan en genieten de laatste avond nog even van een hotelletje waar we volledig verzorgd verblijven. Tijdens een heerlijk avondmaal evalueren we de week. Gidsen Jeroen en Jonas hebben ons een fantstische tocht laten maken die aan al onze wensen voldeed. Daarbij hebben we veel geleerd over de risico's van lawines en hoe je dit meeneemt in je tochtenplanning. Natuurlijk hoop je nooit een lawineredding te hoeven doen maar mocht het een keer nodig zijn kunnen we het nu wel. Zonder deze kennis en materialen mag je eigenlijk niet op pad. 

Ben je enthousiast geworden?

Kijk jij uit naar deze, of een andere, avontuurlijke trektocht in de bergen of in een specifiek gebied? Laat je inspireren op de website van Bergwandelen.com voor de mooiste reizen in elk seizoen. Je kunt direct contact opnemen om te informeren naar de mooiste reis voor jou! 

Links en inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past