Top van de Untersberg

Reddingsoperatie op 1000 meter diepte gaat door

Top van de UntersbergUPDATE: De Duitse grottenonderzoeker Johann Westhauser zit inmiddels al vier dagen vast in de diepste grot van Duitsland, de Riesending-Schachthöhle in de Untersberg. Westhauser werd afgelopen zondagmorgen door een steenslag geraakt in een niet-toegankelijk gedeelte van de rots, verwondde zijn rug en wacht sindsdien op hulp. Het deel van de grot waarin Westhauser zich bevindt kan alleen door middel van abseilen, klimmen en het door kleine openingen wurmen bereikt worden. Dit bemoeilijkt het reddingswerk aanzienlijk.

Reddingswerk

De urenlange ingewikkelde klim met de bijbehorende risico’s heeft gezorgd dat het eerste medische team hun poging Westhauser te bereiken moest afblazen. Na een klim van twaalf uur waren de hulpverleners te vermoeid en besloten zij te wachten op hulp van het tweede team. Door reddingswerkers die Westhauser maandag hadden onderzocht was al geconstateerd dat hij stabiel was en kon lopen. Ondanks deze positieve berichten rekenen de reddingswerkers, die inmiddels met zeker 200 man ter plaatse zijn, dat de reddingsactie een week zal gaan duren.

Ulrich Meyer

Westhauser was samen met twee andere onderzoekers zaterdag begonnen aan de afdaling in de grot. Ze waren goed voorbereid en hadden de nodige uitrusting bij zich. Eén van zijn metgezellen was Ulrich Meyer, één van de speleologen die in 1996 de ingang van de grot ontdekte. Toen Westhauser gewond raakte besloot Meyer in zijn eentje de klim naar boven te maken om de hulpdiensten te alarmeren. In slechts tien uur tijd presteerde Meyer het om uit de grot te klimmen; normaalgesproken doen getrainde klimmers hier zo’n twaalf uur over.

Problemen reddingsactie

Het is vooral de voorbereiding op de reddingsactie die veel tijd in beslag neemt. De logistiek achter het  van de gewonde speleoloog is uiterst complex en de actie is zeer inspannend voor de reddingswerkers. Aanpassingen aan de grot, het aflossen van de hulpteams en het stabiel houden van Westhauser zijn de voornaamste zorgen bij de reddingsactie.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)