Ethiopië wint eerste UIAA Mountain Protection Award
De Internationale Alpinisme en Klim Bond (UIAA) heeft zijn eerste bergbescherming-award uitgereikt aan het project achter het Menz-Guassa Gemeenschaps Reservaat (GCCA) in de noordelijke hooglanden in Ethiopië.
“Het Menz-Guassa Gemeenschaps Reservaat is een indrukwekkend project dat verschillende uiteenlopende partijen effectief bij elkaar brengt om de uitzonderlijke natuurlijke en culturele rijkdommen van deze bergachtige streek in Ethiopië te behouden en te beschermen”, stelt Linda McMillan, voorzitter van de UIAA Bergbeschermingscommissie.
“Bij de keuze voor dit project hebben we gekeken naar het belangrijke werk dat in het project verricht wordt om zowel de grote natuurlijke als de culturele rijkdommen van de biodiverse regio te beschermen. Van speciale waarde is het succes waarmee het project de inheemse bevolking heeft gestimuleerd duurzaam toerisme in het gebied te beheren en er direct van te profiteren.”
Duurzaam toerisme
Het GCCA kenmerkt zich door steile valleien en plateaureliëfs. In het gebied bevinden zich graslanden, stroomgebieden en zeldzame dieren zoals de Ethiopische wolf en de Gelada-baviaan. Volgens de UIAA zorgen duurzame instandhouding van natuur en cultuur en efficiënt geregeld ecotoerisme ervoor dat de negen gemeenschappen in het afroalpine-gebied economisch zelfstandig zijn.
Sinds 2009 stijgen bezoekertallen in het gebied. In 2003 werd het als reservaat bestempeld om de zeldzame dieren te beschermen en om de aantasting van de graslanden door het vee van boeren terug te dringen. Het plan dat leidde tot het GCCA zou stoelen op een eeuwenoude lokale code ter bescherming van het graslandschap.
UIAA Bergbescherming-award
Voor de UIAA bergbescherming-award waren zeven projecten genomineerd, waaronder een project van Nepalese reisorganisaties die beklimmers van de Mount Everest stimuleren de berg schoon te houden en het Nederlandse initiatief Envirotrek dat in verschillende Europese gebieden bergschoonmaakdagen organiseert. Een overzicht van de projecten vind je bij de UIAA.