TWEEDE EDITIE FIS TOUR DE SKI IN VAL MÜSTAIR. Foto Dominik_Taeube

Tips voor langlaufen (om te doen en te zien)

TWEEDE EDITIE FIS TOUR DE SKI IN VAL MÜSTAIR. Foto Dominik_TaeubeOp 6 januari 2015 wordt de langlaufetappewedstrijd Tour de Ski voor de tweede keer in Val Müstair georganiseerd. De voorbereidingen zijn in volle gang en de langlaufelite wordt met open armen ontvangen in het Zwitserse wintersportdorp. Tal van vrijwilligers en zelfs het leger zijn hard aan het werk om het evenement voor zowel de sporters als de supporters weer een groot succes te maken. Val Müstair is er bijna klaar voor, jij ook?

Sprintwedstrijd voor kinderen

Op 5 januari om 17.30 uur wordt het publiek welkom geheten voor de openingsceremonie van de sprintwedstrijd in de verwarmde feesttent vlakbij het parcours. De volgende morgen, op Driekoningen, zal er voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijden een kinderwedstrijd georganiseerd worden, waar een leuke en unieke prijs te verdienen valt: een kijkje in de regiewagen en achter de schermen bij het langlaufevenement! In navolging van de kinderen strijden in de middag ’s werelds beste atleten om de winst en om wereldbekerpunten. Na deze kwalificatiewedstrijden vindt om 13.15 uur de finaleronde plaats tussen de beste langlaufers.

Succesvolle 1e editie

In 2013 bewees Val Müstair al dat het een geschikte plaats is om dit evenement te organiseren. Naast de 7000 toeschouwers en 190 atleten, waren er ook zo’n 150 journalisten en ruim 800 vrijwilligers aanwezig. Daar komt bij dat Tour de Ski op tv door 25,3 miljoen mensen werd bekeken! 

Algemene info over langlaufen

Langlaufen, ook wel skiing genoemd, is al jaren een Olympische sport en wordt ook onder wintersporters steeds populairder. Er zijn twee stijlen die je kan beoefenen, dit zijn de klassieke stijl en de vrije stijl: De ‘klassieke stijl’, waarbij je door je af te zetten met je ski’s ondersteund door je stokken, een loopbeweging maakt. Dit maakt langlaufen een laagdrempelige sport, maar er is wel oefening, goede conditie en evenwicht vereist. De ‘vrije stijl’  is in de jaren 70 ontstaan , en hierbij maak je meer een schaatsbeweging met of zonder stokken.  Je gaat een stuk sneller met deze techniek, en hebt nog meer conditie en balans nodig. Je kan al langlaufend mooie tochten maken over vooraf geprepareerde banen, de loipes. Als je nog nooit gelanglaufd hebt, zijn een aantal lessen zeker aan te raden. Zo vergroot je je eigen veiligheid en kan je nog meer van de sport en het landschap genieten.  

Langlaufen in de sneeuw. Foto Jonathan Vandevoorde

Kleding voor langlaufen

Voor het langlaufen heb je een complete uitrusting nodig, afhankelijk welke stijl en niveau je hanteert.  Je hebt sowieso  schoenen nodig met een speciale binding, stokken, wax en langlaufski’s. Ook heb je goede winterkleding nodig. De kleding moet niet alleen lekker zitten en je voldoende bewegingsvrijheid geven, en zichtbaar is in mist of  donker weer. Belangrijk is ook dat de kleding bescherming biedt  tegen alle weersinvloeden en je beschermt als je valt. Je moet je ook vooral niet te warm kleden, verschillende lagen kleding is aan te raden.

Neem dus ook altijd een rugzak mee, waar je extra kleding, eten en water, ehbo- en veiligheidsset etcetera in mee kan nemen. Afhankelijk van de tocht die je gaat maken verschilt het wat je mee moet nemen en dus wat voor jou een geschikte rugzak is. Belangrijk is in iedergeval is dat de rugzak bij de lange van je lichaam past en voldoende bewegingsvrijheid geeft. Je bent immers lange dagen op de piste te vinden, een goed zittende rugzak draag bij aan meer comformt tijdens het langlaufen.

Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Zwitserland is een prachtig land en kent vele langlaufroutes. Mocht je deze winter gaan langlaufen in Val Müstair dan vind je hier meer informatie over het gebied.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt