Noord Portugal

Foto; Antonio Sacchetti

Noord Portugal

Foto; Antonio SacchettiNoord Portugal is een bergachtig gebied met steile hellingen begroeid met bladrijke vegetatie, met rivieren en natuurparken. Uit dit gebied komt het graniet waarmee in deze regio vele religieuze en historische monumenten zijn gebouwd. Religieuze monumenten als de Romaanse kapellen en Baroktempels, en historische overleveringen in de vorm van talloze herenhuizen en paleizen.

Douro rivier. Foto; Jose ManuelDe regio wordt ook gevormd door de grote waterloop die haar doorkruist: de rivier Douro (betekent letterlijk 'gouden'). Op de hellingen van de Dourovallei groeien druiven waarvan Portwijn wordt geproduceerd. De rivier mondt uit in de zee, bij de stad Porto. Dat is na Lissabon de grootste stad van Portugal.

In Noord Portugal vind je verschillende prachtige nationale parken, zoals het Parque Nacional da Penada-Geres waar zeldzame dieren voorkomen als wolven otters en valken. In het artikel op Bergwijzer lees je meer over de nationale en natuurparken in Noord Portugal.

Het hoogste punt van Noord Portugal is de Serra da Cabreira van 1262 meter hoogte en ligt in een oud, granieten middelgebergte met diepe dalen waarin heldere riviertjes stromen en met afgeronde toppen.

De economie van Noord Portugal bestaat voornamelijk uit landbouw, veehouderij, industrie en handel, maar het toerisme neemt ook steeds meer toe. Noord Portugal is de meest groene regio van Portugal met uitgestrekte valleien, dichtbegroeide bossen en hoge bergen.

Ook op cultureel gebied zit je goed in Noord Portugal, er zijn prachtige middeleeuwse dorpjes te bewonderen en het hele jaar door vinden er vele feesten plaats.

Canyoning. Credits Francisco Silva

Sporten
De regio is uitermate geschikt om te wandelen. Bergen afgewisseld met velden en middeleeuwse dorpjes.  Met een goede conditie en een mountainbike met voldoende versnellingen zijn er ook prachtige fietstochten te maken.

Zwemmen is op veel plaatsen mogelijk, bijvoorbeeld in het stuwmeer van Ermal. Bij sommige dorpen vind je een breed, afgezet deel van de rivier met een bar of picknicktafels ernaast. Het grote stuwmeer van Caniçada, gelegen tussen de Serra da Cabreira en de noordelijker Serra do Gerês, biedt ook allerlei mogelijkheden voor watersport.

Actiesporten zijn er ook genoeg te doen. Bijvoorbeeld canyoning, lopen over touwbruggen, paintball, tokkelen en meer van dit soort outdoorsporten. Meer informatie is te vinden bij Diver Lanhoso en Pena Aventura.

Douro. Credits Antonio Sacchetti
Reportage - 10 nov 2010

In het noorden van Portugal vind je één nationaal park en drie natuurparken. 

Abonneren op Noord Portugal