Avontuur 'light' op de Kitzbüheler Alpen Trail

Zes dagen lang met een dagrugzakje de bergen op en neer banjeren, van Hopfgarten naar Sankt Ulrich am Pillersee in Tirol. Je hoeft alleen de bordjes voor ‘Kitzbüheler Alpen Trail’ te volgen en onderweg overnacht je in gezellige pensions waar je bagage naartoe gebracht wordt. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Klopt, maar de hoogtemeters gaan niet als vanzelf.

Tekst  Jonathan Vandevoorde

Schitterende panorama's en grazende koetjes

“Sind sie KAT-Walker?” vraagt de waard van als we voor de deur onze reistassen uit het taxibusje tillen. De term lijkt hier al goed ingeburgerd, “KAT” zijnde de afkorting voor Kitzbüheler Alpen Trail, een toeristisch concept waarmee het regionale bureau voor toerisme in 2014 uitpakte. Je wandelt 106 kilometer in zes etappes. Onze bagage wordt ook nog eens vervoerd, waardoor we alleen een dagrugzak hoeven te dragen. Een avontuur ‘light’ dus, bedoeld voor afstandswandelaars die van enig comfort houden en het onderweg liever niet al te technisch maken. Wel worden ons schitterende panorama’s, grazende koetjes, bloementapijten en vriendelijke almboeren beloofd, als we informatiepakket mogen geloven die we enkele dagen vantevoren thuis gestuurd kregen. 

Een dozijn koeien en zompige weides

Maar eerst omhoog. Het weerbericht voorspelt weinig goeds, dus gaan Robert en ik vroeg op pad. Na knap een uur wandelen al, na een eerste kuitenbijtertje door het bos, krijgen we een flinke hoosbui op ons hoofd, en wat voor een. Vanuit het niets is het alsof Mozes al het water uit de Dode Zee over Tirol uitstort. We hebben nauwelijks de tijd om onze regenjas aan te trekken en alles is nat als we besluiten om onder enkele dennenbomen even te schuilen. Na een klein halfuur houdt het op. Gelukkig is het niet koud.

We volgen een grindweg –op de KAT-Walk een standaard manier om relatief veel hoogtemeters op een makkelijke manier te overwinnen – naar de Lodronalm waar de boer vrolijk mest aan het spuiten is. Al 800 meter geklommen, tijd voor een koffie want we hebben er nog een kleine 250 te gaan naar het Lodronjoch op 1925 meter, het officiële hoogste punt van de hele KAT-Walk. Een dozijn koeien staren ons na zoals alleen koeien dat kunnen. De klim gaat moeizaam omdat er nog slechts sprake is van een door de koeien kapot getrappeld spoor door de zompige weide, een terrein waar we de komende dagen nog vaak mee te maken krijgen. Boven op de pas hebben we maar heel even een uitzicht, dat sneller dan verhoopt verdwijnt in een band donkere wolken die vanuit het westen komt aandrijven.

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf  11 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer thuis ontvangen? Neem vóór woensdag 29 maart een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: een jaarabonnement op Bergen Magazine van € 29,50 voor slechts € 22,50 + 3 welkomstcadeaus!

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?