Belediging van de Breithorn en Theodulgletsjer - Wallis - Zwitserland

Belediging van de Breithorn en Theodulgletsjer, Wallis, Zwitserland

Tijdens onze wandeling naar de Hörnlihütte, ook wel Berghaus Matterhorn genoemd, hebben we een prachtig uitzicht op de Theodulgletsjer. De gletsjer ligt tussen de Breithorn en de beroemde Matterhorn (hier niet in beeld) in en kruipt onderlangs Klein Matterhorn richting Zermatt. Een schitterend landschap, zo zou ik later ontdekken, maar in eerste instantie zie ik er de schoonheid nauwelijks van in.

Tekst en foto: Frank Peters

Mijn doel is eigenlijk om foto’s te nemen van de Matterhorn vanaf de voet van de legendarische berg nabij de Hörnlihütte. Ik wil de grootsheid van deze immense piramide ervaren, door er zo dichtbij te komen, dat ik de rotsen van de Hörnligraat kan aanraken. Ik wil de Matterhorn zien vanuit hetzelfde perspectief als Edward Whymper hem zag, tijdens zijn heroïsche strijd met Antonio Carrel in 1865 om de eerste succesvolle beklimming van de berg.

Ik hoef er zelf overigens niet naar boven. Ik waag me na mijn mislukking op de Mont Blanc niet meer aan dergelijke klauterpartijen. Te weinig ervaring en te weinig lef. Mijn eerste vierduizender zal de makkelijk te bedwingen Breithorn worden, die ik hier samen met de Theodulgletsjer in feite terloops fotografeer, maar dat weet ik dan nog niet.

Omdat ik zo gefocust ben op de Matterhorn en snel naar boven wil, vind ik de andere bergen minder belangrijk. Gelukkig kan ik het toch niet laten even een fotootje te trekken van de binnen rollende wolken, maar snel daarna richt ik mijn blik weer naar boven. En zo loop ik zonder het eigenlijk te beseffen met een foto rond, die later veel beter zou blijken dan de rommel, die ik maakte aan de voet van de in nevelen gehulde Matterhorn.

Het is een foto geworden van een landschap, waar ik nu nog steeds van kan genieten. Een landschap onder bijzondere omstandigheden dat ik fotografeerde op f/8 en ISO 200, maar waar ik niet langer dan 1/250 sec bij stil stond. Slechts een fractie van een seconde, in feite een belediging, maar wel een belediging, die ik graag heb gemaakt.

Locatie: Bachalpsee, Berner Oberland, Zwitserland


Verhaal achter de foto - juni/juli 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.