familihotel clarezia Zwitserland

Betaalbare luxe voor jong en oud in de Zwitserse Alpen

Wandelen in de Zwitserse bergen zonder zorgen over verdwalen. En daarna aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Geen groepsreis, maar wel gezelligheid. Dat is in het kort het concept van familiehotel Clarezia in het Zwitserse Alpen. Daar wil ik meer over weten. Estelle Smits (49), manager van dit bijzondere hotel vertelt me er enthousiast over: ‘Gasten die hier komen delen de liefde voor de natuur, voor wandelen, de verbinding, de eenvoud en de gezelligheid. 

Tekst Heleen van der Sanden | Beeld Vincent Basler | Fotografie Tim Zoetmulder

familiehotel clarezia Zwitserland‘Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Dat mensen genieten van een geweldige vakantie op een plek die ik zelf ook zo prachtig vind. Daar mag ik mijn bijdrage aan leveren. De diversiteit van mijn werkzaamheden vind ik ook geweldig. Het ene moment ben ik bezig met de promotie van het hotel, het andere moment help ik met het schoonmaken en weer een ander moment rijd ik een busje met gasten naar het startpunt van de wandeling van die dag. Voordat ik manager van dit hotel werd kende ik het hotel al lang. In 2010 ging ik er voor het eerst op vakantie. Ik was op dat moment alleenstaand en wilde graag alleen op wandelvakantie. Een groepsreis sprak me niet aan, maar alleen gaan wandelen in een onbekend gebied leek me wel iets te spannend. Hotel Clarezia bood voor mij de ideale oplossing. Hotel Clarezia heeft namelijk een concept waarbij de gasten met elkaar aan tafel eten en er overdag wandelingen worden georganiseerd. We brengen de gasten met busjes naar startpunten voor de mooiste wandelingen in de omgeving, voorzien van uitleg van de wandelingen en een wandelkaartje en halen ze vervolgens weer op. Je kan ervoor kiezen of je met de andere gasten meewandelt, of de wandeling alleen doet. Precies waar ik destijds behoefte aan had: ik kon het gezelschap van mensen opzoeken, maar ook alleen mijn gang gaan. In de avonden worden er in hotel Clarezia allerlei activiteiten aangeboden, van cursussen speksteen bewerken, tekenen, schilderen, geologie, yoga en meer. Alle cursussen en activiteiten worden door vrijwilligers georganiseerd. Ik werd gevraagd om een cursus Thaise yogamassage te geven aan de gasten van hotel Clarezia, omdat ik daarin veel ervaring heb. Dat heb gedaan. En vervolgens deed ik dat ieder jaar: ik werd kind aan huis. Tot mij vorig jaar werd gevraagd of ik manager wilde worden van het hotel! Daar heb ik met liefde ja op gezegd. We hebben een hecht Nederlands- en Duitstalig personeelsteam met mensen die het hotel allemaal een warm hart toedragen.

Handje helpen

Hotel Clarezia is anders dan andere hotels. Het volgt de principes van eenvoud en consuminderen. De gasten eten ’s avonds met elkaar aan tafel, helpen een handje mee met tafeldekken en met de afwas na het eten. Hierdoor kunnen we de personeelskosten laag houden en daarmee blijft het verblijf in een Zwitsers hotel toch betaalbaar. Zo worden ook de kamers niet dagelijks schoongemaakt, maar maken de gasten zelf hun kamer, naar wens, tussentijds even aan kant. Een ander belangrijk voordeel van een handje helpen is dat de gasten elkaar op ongedwongen wijze ontmoeten en in gesprek komen met elkaar. Je kan hier ook heel goed je eigen gang gaan, maar als je gezelschap wilt, dan is het er. Ik noem het zelf de gezelligheid van een camping met het comfort van een hotel.

familihotel clarezia Zwitserland

Vakantievoetafdruk verkleinen

We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo bespaart ons busvervoer van de gasten vanuit Nederland naar het hotel veel uitstoot vergeleken met eigen vervoer voor iedere gast afzonderlijk. We koken zoveel mogelijk met streekproducten van boeren uit het dorp. Inmiddels leggen we ook een moestuin aan om zo onze eigen biologische groenten te telen. Ons uitgangspunt is om zo min mogelijk eten te verspillen. Deze zomer worden er zonnepanelen geïnstalleerd. Zo proberen we een steeds kleinere vakantievoetafdruk te realiseren voor onze gasten. Dat is natuurlijk een uitdaging voor een hotel, maar zeker niet onmogelijk.’

Comfort voor iedereen

Ook voor mensen die minder mobiel zijn is het mogelijk om naar de bergen op vakantie te gaan. Voor hen organiseert hotel Clarezia Comfort-weken. Er is dan begeleiding bij eenvoudige wandelingen, er zijn georganiseerde picknicks en culturele uitjes. Vervoer is geregeld vanuit Nederland tot voor het hotel. Er zijn een drietal kamers met aangepaste badkamer beschikbaar voor mensen met een beperking in hun mobiliteit.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen