Exped Synmat

Comfortabel slapen op lichtgewicht Exped Synmatten

Jaren geleden waren er de grote luchtbedden, maar ook de kleine dunne self-inflatable slaapmatjes. Ideaal voor de lichtgewicht vakantie of als je weinig ruimte hebt voor bagage. Op het zicht zou je er nog geen vijf minuten op willen liggen maar de praktijk liet zien dat dit prima lag. Toch sliep na 3 weken vakantie het eigen bed thuis lekkerder dan ooit.

Tekst: Maarten Roelofsen

Tegenwoordig willen mensen ( inclusief mezelf) genieten van meer luxe en comfort tijdens de lichtgewicht vakanties. Dit kan op vele gebieden, maar ook zeker bij basisartikelen als slaapmatjes. Veel mensen denken dat een dikkere slaapmat direct een aanslag is op de besparing van gewicht maar dit valt reuze mee. De combinatie van kleine pakvolumes en een laag gewicht geven nu ook de lichtgewicht kampeerder en reiziger dat comfort wat ze zoeken.

Een goed voorbeeld van een lichtgewicht slaapmat met deze luxe en comfort is de Exped Synmat familie. Of je nu gaat reizen met een rugzak, fiets of gewoon met de auto, met deze slaapmatten heeft je lichaam altijd een goede nachtrust. Gezien de techniek van de slaapmatten en de volumes kan je spreken dat juist deze matten tot de allround slaapmatten behoren.

Verschillende maten

Variërende breedtes en lengtes zorgen ervoor dat iedereen comfortabel op de slaapmatten kan slapen. Natuurlijk is het zo dat de smallere matten wat lichter in gewicht zijn, maar een groot verschil met de bredere matten is dit niet. Ook is er de keuze uit 2 verschillende diktes. 7 en 9 cm. De 7 cm dikke matten geven al veel isolatie en comfort maar de matten van 9 cm overtreffen dit. Tussen de verschillende diktes zit wel een gewichtverschil en verschil in pakvolumes. Om deze reden zie je vaak dat de rugzakkampeerders voor de 7 cm kiezen en de mensen die met de auto gaan voor de 9 cm. Ook de wat oudere kampeerder verkiest vaak comfort boven het gewicht en gaat voor de Synmat 9.

Isolatie

Standaard luchtbedden hebben 0 isolatie waarde. Deze luchtbedden hebben grote luchtkamers waar stilstaande lucht alle kou en warmte doorlaten. Iets wat je absoluut niet wilt in de kou buiten.

De Exped Synmatten zijn niet alleen uniek door de pakvolumes en het lage gewicht, maar ook door de isolerende eigenschappen. De matten hebben een gevulde structuur aan de binnenkant. De vulling is gemaakt van synthetisch materiaal. Dit kan goed tegen vocht en vuil wat eventueel in de mat terecht kan komen. De slaapmatten van 7 cm dik hebben een Extreem isolatie van -17°C en de 9 cm dikke matten maar liefst -25°C!

Door de goede isolatiewaarden van de Exped Synmatten kun je deze matten onder de juiste omstandigheden vrijwel het gehele jaar door gebruiken. Bij extreme buitentemperaturen in de winter is het verstandig om een slaapmat te gebruiken die een nog betere isolatie heeft.

Pompsysteem

Daar waar de slaapmatten eerder nog  self-inflatable waren heeft Exped ervoor gekozen om de Synmatten uit te rusten met een pompsysteem. Hierdoor kost het minder moeite om de slaapmat op te blazen en zal de mat langer meegaan. Andere systemen moet je vaak helpen door zelf bij te blazen. Als je een dergelijke mat met de mond opblaast dan kom er altijd vuil en vocht in de mat terecht. Doe je dit regelmatig dan tast je de binnenkant van de mat aan en zal de mat sneller slijten.

Het pompsysteem van Exped gaat dit allemaal tegen. Een holle ruimte in de mat gevuld met een schuim maakt het mogelijk door één en hetzelfde ventiel de mat te vullen met “frisse en schone” lucht. Met je handen kan je nu snel de mat opblazen zonder enige inspanning.

Bestel de Exped synmat 7
Bestel de Exped synmat 9

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.