Foto: Isle Nievaart

Corsica's GR 20, een wandelklassieker

Het Franse eiland Corsica ligt ten zuiden van het vaste land en wordt van noord naar zuid doorsneden door een ruig bergmassief met een gemiddelde hoogte van 568 meter en een groot aantal toppen boven de 2000 meter. Daarmee is dit ‘granieten eiland’ het meest bergachtige in de Middellandse Zee.

Beste periode

Juni (kans op sneeuwvelden) en september zijn de rustige periodes waarin hutten bemand zijn en voedselvoorraad bijna overal te verkrijgen is. Je kunt de GR20 tot medio oktober doen, maar de hutten zijn dan onbemand en het water is soms afgesloten (dus zijn er minder sanitaire voorzieningen). In juli en augustus is het zeer warm, wat met name in augustus regelmatig onweersbuien teweeg brengt, en het is bovendien erg druk.

Vervoer

• Startpunt Calenzana: Vanuit Ajaccio of Bastia reist u eerst per bus of trein naar Calvi. Vandaar is er een dagelijkse busverbinding naar Calenzana.  

• Startpunt Conca: Met de bus van vliegveld Firagi naar Porto Vecchio. Hiervandaan verder per bus naar Ste. Lucie de Porto Vecchio. Er rijden ook bussen van Figari naar Bastia.

De GR20 heeft onderweg maar weinig verbindingen met toegangswegen en nog minder zijn de plaatsen per openbaar vervoer bereikbaar. In noodgevallen bent u genoodzaakt een dorp in de buurt te zoeken waarvandaan busverbindingen zijn. Op zondagen rijden maar weinig bussen.

Informatie over busvervoer vind je hier. Informatie over de treinen vind je hier


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Slapen

Iedere etappe eindigt bij een berghut met zeer eenvoudige en beperkte slaapmogelijkheden en waar tevens ruimte is voor kamperen of het huren van tweepersoonstenten. Er zijn eenvoudige maaltijden verkrijgbaar en er is veelal de mogelijkheid uw eigen voorraden aan te vullen met brood, worst en/of kaas. Wel prijzig. Er is vaak een kookgelegenheid (gas) waarvan gebruik gemaakt kan worden. Houdt er rekening mee dat overal contant betaald moet worden en je onderweg nauwelijks tot niet kunt pinnen.

Kamperen is alleen toegestaan bij de berghutten. Reserveren voor overnachting met eigen tent is niet noodzakelijk, wel voor de hutten. Dat kan alleen online (telefonisch reserveren is niet mogelijk).

Een overzichtelijke site voor accommodaties en de openingstijden van de hutten is: www.le-gr20.fr

Bergredding

Algemeen alarmnummer: 112. Op veel trajecten van de GR20 echter is geen mobiel bereik.

De GR20

Het totale traject van deze langeafstandswandelroute is ongeveer 200 kilometer lang en loopt in 16 goed gemarkeerde etappes van Calenzana in het noorden naar Conca in het zuiden. De gemiddelde looptijd van een dagtraject is 6½ uur netto. Houdt er rekening mee dat de hellingen steil en rotsachtig zijn, vaak technisch en zwaar. Op de moeilijke passages zijn kettingen aangelegd, maar desondanks is de GR 20 niet voor lieden met hoogtevrees.

Check iedere dag de weersvoorspelling, veel hellingen zijn bij regen te glad om te lopen.

Onze tips

Lopers die de GR20 volbrachten hebben vaak van maar één ding spijt: dat ze niet meer tijd hebben genomen om tussendoor of aan het eind extra dagen in te lassen voor een bezoek aan de dorpjes in de omgeving of een extra beklimming naar een bergtop.  In de Cicerone-routegids staan veel mogelijkheden vermeld.

Kaarten

• IGN Corse, Fra li Monti Le GR20, 1:50.000

Van de gedetailleerdere 1:25.000-kaarten heb je voor de hele route 6 kaartbladen nodig. Gelukkig kun je van alle 16 etappes de desbetreffende kaartuitsnedes – gratis – downloaden

Leestips

  • A travers la Montagne corse – 16 jours de randonnée, Michel Fabrikant,  FFRP (fédération française de randonnée) (2014), ISBN 97827514046805
  • The GR20 Corsica –The High Level Route, Paddy Dillon, Cicerone (2016), ISBN 9781852848521
  • 'De Fameuze GR 20 - Een tocht vol verrassingen' Door Ilse Nievaart in Bergen Magazine 2016-4

Meer weten?

www.le-gr20.fr
randoblogpnrc.blogspot.nl – blog met de laatste informatie over weerscondities, de refuges en een eventuele openstelling van de Cirque de la Solitude, die door een dodelijk ongeval sinds juni 2015 gesloten is.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.