Simplon. foto R Eckhardt

Cultuurwandelen in Wallis

Cultuurwandelen in Wallis special bij Bergen MagazineDat het Zwitserse kanton Wallis de bergliefhebber heel veel te bieden heeft, weten de meeste mensen al. Maar er zijn altijd nog minder bekende gebieden in het kanton, bijzondere wandelroutes en heel veel cultuur. Drie redacteurs van Bergen Magazine hebben deze parels van Wallis bezocht en er een mooie special bij het tijdschrift van gemaakt. Zestien pagina’s cultuurwandelen in Wallis.  Jonathan Vandevoorde liet zich de Chemin du vignoble, de Walliser wijnroute, goed smaken. Robert Eckhardt liep de Stockalperweg en dook de geschiedenis in van de Simplonpas, van Kaspar Jodok von Stockalper tot Napoleon.

Ook ging hij op zoek naar de verdwenen graansoorten van de Leuker Sonneberge. Marica van der Meer bezocht de Col du Grand st. Bernard tijdens haar tocht over de Via Francigena.

Op ontdekking langs de Walliser wijnroute

Petite Arvine, Humagne, Diolinoir Cornalin, amigne, Heida: edele druivenrassen die in het Zwitserse Rhônedal onderdeel vormen van het dagelijks vocabulaire, maar ons veelal onbekend zijn. De Wallisers leven en ademen wijn, al eeuwen lang. Sinds enkele jaren zijn alle wijndorpen tussen Martigny en Leuk verbonden door de 66 kilometer lange Chemin du vignoble. De ideale gelegenheid voor een unieke tocht langs het lekkerste culturele erfgoed van Wallis. Wellicht de enige wandelroute in Zwitserland waar de wegwijzers geen looptijden vermelden, en dat is maar goed ook!Het hele artikel lezen over de Walliser wijnroute, bestel dan de special na.Wijnwandelen in Wallis special bij Bergen Magazine

De Via Francigena door het Val d’entremont

De Via Francigena is een oude Romeinse weg van Canterbury naar Rome en is 1700 kilometer lang, verdeeld over 80 etappes van circa 20 kilometer. Het Zwitserse deel van de Via Francigena telt twaalf etappes en de laatste etappe eindigt op de Col du Grand st-Bernard. Wij liepen twee etappes door het Val d’entremont en eindigden op deze beroemde pas. Via Francigena in Wallis special bij Bergen MagazineEen bijzondere plek vanwege het beroemde hospice, waar vermoeide wandelaars vroeger en nu nog steeds een warm bed en een voedzaam maal krijgen. Én waar ook nu nog steeds de sint-bernardshonden gefokt worden en waar je zelfs een stuk mee kan wandelen. Het hele artikel lezen over de Via Francigena lezen, bestel dan nu de special na.

Het zoutmonopolie van de Stockalperweg en de verdwenen granen van de Leuker Sonnenberge

Kaspar Jodok von Stockalper en Napoleon Bonaparte zijn voor altijd verbonden met de Simplonpas. De eerste had de pas nodig om geld te verdienen, de tweede om orde te zaken te stellen bij zijn Italiaanse veroveringen. Beiden lieten er hun sporen na. De Stockalperweg loopt langs de stille getuigen van het verleden van de Simplonpas.

Simplon. foto R EckhardtDe leuker Sonneberge staat bekend als de voormalige kornkammer (graanschuur) van Wallis. Van oudsher was deze streek rijk aan rogge. Deze graansoort leent zich het beste voor de magere akkers, is niet veeleisend en is winterhard. Elk dorp had zijn eigen Rogge soort. Tegenwoordig zijn veel soorten verdwenen, maar Erschmatt kweekt men de nog bestaande oude soorten. De plaatsjes die je tegenkomt op deze driedaagse tocht zijn zeer de moeite waard. De tijd lijkt soms stil te staan. Het hele artikel lezen over de Stockalperweg en de Leuker Sonnenberge, bestel dan de special na.

Praktische informatie over de Chemin du Vignoble

Cultuurwandelen in Wallis special bij Bergen MagazineDe 66 kilometer lange Chemin du vignoble is een afwisselend lange afstandspad langs en door de wijngaarden tussen Martigny en Leuk. Er zijn varianten voor wandelaars, mountainbikers en auto’s. Tip: wandelroute nr 36 (routenetwerk Schweizmobil) volgt vaak onnodig een asfaltweg. Wijk van de route af en zigzag tussen de wijnstokken door naar het volgende wijndorp dat altijd in zicht is.GidsChemin du vignoble/Weinweg – kaartjes niet altijd duidelijk. Bestellen via www.cheminduvignoble.ch of www.weinweg.chMeer informatieWallis Tourismus, Martigny Tourisme, Sallon Tourisme, Sion Tourisme, Sierre-Anniviers Marketing, Heidadorf Visperterminen, Zwitserland ToerismeKaartenLKS 282T Martigny, 272 st Maurice, 273 Montana, 1:50.000Bijzondere Zwitserse wijnen kopenWine from the alps, Valentines Finest, ProvinsMeer informatie Via Francigenawww.viafrancigena.ch, www.kulturwege-schweiz.ch, www.fondation-barry.ch, www.gsbernard.netPraktische informatie Stockalper weg en de Leuker SonnenbergeDe Stockalperweg is een driedaags cultuurpad tussen Brig en Gondo. Als je echt ingewijd wilt worden in de geschiedenis van de Simplon, ga dan met een bergwandelgids op pad. Dat kan van begin juni tot half oktober. GidsHöhenwege im Wallis, Bruckmann Verlag, met oa. De Stockalperwegwww.simplon.ch – uitstekende folders per etappe, ook te koop bij toeristenbureaus onderwegLeuker Sonnenberge. Leuk en Erschmatt zijn hoogtepunten van deze twee- tot driedaagse wandeling. De route is niet gemarkeerd. Volg van Leuk ‘Jeizinen’ of ‘Brunnen/Hohe Brücke’. Het traject Jeizinen – Gampel komt uit 18 Top-Wanderungen Visp und Umgebung (verkrijgbaar bij toeristenbureaus)Tip: Sla Bratsch niet over. Er is geen gidsje, de informatie komt van www.abenteuerwandern.chMeer informatieLeuk Tourismus, Simplon Tourismus, Brig Belalp Tourismus KaartenLKS 273 Montana, 274 Visp, 1:50.000 (Sonnenberge), LKS Stockalperweg, 1:50.000Hoe kom je in WallisPer vliegtuigDagelijks vier (vanaf Amsterdam) of zeven (vanaf Brussel) rechtstreekse vluchten met Swiss International Air Lines. www.swiss.comPer treinVoordeelpassen: www.myswitzerland.com/treinreizen, dienstregeling: www.sbb.ch

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling