Bergwandelen Zuid-Limburg

De 3 mooiste wandellocaties in de Limburgse heuvels

Bergwandelaars hoeven geen honderden kilometers te rijden om aan hun trekken te komen. In Nederland zijn namelijk ook genoeg uitdagende wandelingen te vinden. Een van de mooiste wandelgebieden van ons kleine landje zijn de heuvels van Zuid-Limburg. Toegegeven: het zijn niet de Zwitserse Alpen, maar wie zijn route een beetje handig uitstippelt moet meer dan genoeg hoogtemeters kunnen maken. Hieronder staan de drie mooiste wandellocaties uit de regio

Wandelen in Limburg

Voor toegewijde wandelaars is Limburg de moeite van het bezoeken meer dan waard. Bergen van duizenden meters hoog zal je er niet aantreffen, maar het glooiende heuvellandschap, de kabbelende riviertjes en de oude bossen maken dit helemaal goed. Op de toppen van de heuvels worden wandelaars beloond met prachtige vergezichten, over pittoreske dorpjes en open plateaus. Omdat de streek zo dichtbij ligt, kan je hier makkelijk vanuit huis een dagexcursie naartoe maken. Wil je de streek tijdens je vakantie wat uitgebreider verkennen, dan is een verblijf in een van de vele vakantieparken in Limburg een prima optie.

1. Sint-Pietersberg

De 14 kilometer lange NS wandelroute rondom de Sint-Pietersberg is ideaal voor wie een natuurwandeling wil combineren met een bezoek aan Maastricht. Vanuit het middeleeuwse stadscentrum loop je zo naar de Sint-Pietersberg. Terwijl je de heuvel beklimt, heb je prachtig uitzicht op het lagergelegen Jekerdal. Even later wandel je over de Belgische grens, waarna de terugtocht begint. De vele wijngaarden en terrasjes die je onderweg passeert, bieden volop mogelijk heden om Bourgondisch te genieten.

2. Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een natuurgebied vlakbij Heerlen, waarvan de bodem miljoenen jaren geleden is gevormd door verschuivingen van de aardkorst. De hoogteverschillen die hierdoor zijn ontstaan zijn niet uitzonderlijk groot, maar je voelt ze na een dag wandelen toch wel in je benen. Vanaf het bezoekerscentrum voeren diverse wandelingen van uiteenlopende lengtes door het natuurgebied. In het glooiende landschap wisselen bossen, vennen, zandvlaktes en heidevelden elkaar af. Nog een extra tip: bezoek de Brunssummerheide tussen half augustus en half september. In deze periode staat de heide namelijk in bloei, wat een spectaculair kleurenpallet oplevert.

Brunssummerheide wandelen Limburg

3. Vaalserberg

Met zijn 322,5 meter boven NAP is de Vaalserberg het hoogste punt van Europees Nederland (de eilanden in de Caribische Zee dus niet meegerekend). Omdat de Nederlandse, Duitse en Belgische grens op de top samenkomen in het Drielandenpunt, is deze ‘berg’ een populaire toeristische attractie. Maar ook op het gebied van wandelen heeft de Vaalserberg veel te bieden. Via het omringende bos kun je op verschillende manieren de top bereiken. Wil je niet teveel in de drukte lopen, dan is het aan te raden om de noorderwand van de Vaalserberg te beklimmen, dus via Duits grondgebied. Door het dichte bos voert de wandeling via onverharde paden op en neer, met af en toe een korte, stevige klim. Vergeet onderweg niet ook de trappen van de de bijna 50 meter hoge Boudewijntoren te beklimmen, voor een weids uitzicht op Zuid-Limburg en België.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.