Grande Traversata delle Alpi (GTA) in delen. Foto Bert Vonk

De GTA in delen

Veel wandelaars lopen elk seizoen een of meer delen van de GTA. Hieronder suggereren we een min of meer logische opdeling van de hele GTA in een reeks van apart te lopen, meerdaagse tochten.

De Grande Traversata delle Alpi (GTA) is een langeafstandspad in Piemonte, dwars door de westelijke Italiaanse Alpen. De route begint in de buurt van de Griespas op de Zwitsers-Italiaanse grens en eindigt zo’n 65 etappes verder in Ventimiglia aan de Middellandse Zee.

Door het land van de Walser (Molini di Calasca – Piedicavallo)

Vertrek- en eindpunt: Molini di Calasca (Val Anzasca) – Piedicavallo (Valle Cervo)
Duur: 9 etappes
Met de Monte Rosa op de achtergrond wandel je van Walserdorp naar Walserdorp. De dorpen Carcoforo, Rima en Pedemonte zijn met hun oude houten huizen echte pareltjes. De lange, maar schitterende etappe door het Vognadal is de apotheose van de tocht.

De reportage in Bergen Magazine 1 van 2013 beschrijft dit traject.

Grande Traversata delle Alpi (GTA)

De wilde Valli di Lanzo (Noasca – Susa)

Vertrek- en eindpunt: Noasca (Valle dell’Orco) – Susa (Valle di Susa)
Duur: 8 etappes
Pittige tocht van de zuidrand van het Nationaal Park Gran Paradiso naar het Romeinse stadje Susa, dwars door de Valli di Lanzo. Na een inloopwandeling langs de spookdorpjes in het Vallone del Roc begint het zware werk: met de Gran Paradiso in de rug trek je in drie dagen door de wilde en eenzame Valli di Lanzo. Acht uur wandelen, 1500 meter omhoog en omlaag, drie dagen na elkaar: het kruipt in de kleren. Maar het decor is grandioos: het ene meertje na het andere, schitterende uitzichten op de gletsjers op de Frans-Italiaanse grenskam en af en toe een dorpje waar de tijd is blijven stilstaan. Hoogtepunten zijn Balme – het dorp van de berggidsen – en het idyllische Lago Malciaussià. Maar het beste houden we voor het laatst: een overnachting in de oudste berghut van Italië (Cà d’Asti), gevolgd door de beklimming van de ruim 3500 meter hoge Rocciamelone, de hoogste pelgrimsberg van Europa.

Grande Traversata delle Alpi (GTA)

Rond de Monviso (Ghigo di Prali – Chianale)

Vertrek- en eindpunt: Ghigo di Prali (Val Germanasca) – Chianale (Val Varaita)
Duur: 8 etappes

Op deze atypische GTA-tocht overnacht je vaker in berghutten dan in dorpjes en wandel je meestal boven de 2000 meter. De landschappen onderweg behoren tot de mooiste van de GTA. De GTA-variant van het Waldenzerdorp Ghigo di Prali naar de gastvrije Rifugio Lago Verde is een eerste hoogtepunt. Daarna steven je recht op de 3841 meter hoge Monviso af. Via de bronnen van de Po op de Pian del Re en enkele meertjes bereik je de Rifugio Quintino Sella, aan de voet van de top. Vervolgens wandel je via de moderne Rifugio Vallanta en de prachtige Vallone di Soustra naar Chianale: een van de mooiste dorpen langs de GTA, met smalle steegjes, twee Romaanse kerkjes en een oude boogbrug over de Varaita.

Grande Traversata delle Alpi (GTA)

Rondwandeling door de Dolomieten van Cuneo

Vertrek- en eindpunt: Sambuco (Valle Stura)
Duur: 10 etappes
In de zuidelijke Cottische Alpen kun je de hoofdroute en een variant van de GTA combineren tot een aantrekkelijke en erg gevarieerde tiendaagse rondwandeling. De eerste dagen wandel je door de eenzame landschappen van de Valle Grana en de Valle Maira van de ene culturele topper naar de andere: het klooster van San Magno, het kapelletjes van Celle di Macra en vooral het kerkje van Elva. De verweerde steendorpen van Bellino met hun tientallen zonnewijzers zijn een volgend hoogtepunt. Daarna kruiden de schitterende landschappen van de Dolomieten van Cuneo de tocht. Op het einde proef je ook nog even van de Maritieme Alpen. En bij Rifugio Migliorero – schitterend gelegen op een rots bij een meer – waan je je even in de Schotse Hooglanden. Via kuuroord Bagni di Vinadio terug naar Sambuco.

Door het hart van de Maritieme Alpen (Sambuco – Entracque)

Vertrek- en eindpunt: van Sambuco (Valle Stura) naar Entracque (Valle Gesso)
Duur: 6 etappes
De Maritieme Alpen zijn een van de ruigste en eenzaamste gebieden van Piemonte: een kaal landschap, bezaaid met tientallen meertjes. Veel dorpen kom je niet tegen op deze tocht, gemzen en steenbokken des te meer. Via kuuroord Bagni di Vinadio wandel je naar het hoogst gelegen klooster van Europa: Sant’ Anna di Vinadio. Daarna door het Parco Naturale delle Alpi Marittime, het vroegere jachtgebied van de Italiaanse koningen. Je loopt over fraai aangelegde militaire wegen, passeert het gerestaureerde jachtslot van Vittorio Emmenuele II en snuift in het kuuroord Terme di Valdieri de sfeer van de belle époque op. Via de flanken van de Argentera bereik je ten slotte het mooie stadje Entracque.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer