Prekmurska gibanica

De keuken van Slovenië en de Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanicaVan de verschillende Sloveense keukens heeft zich de plattelandskeuken het beste staande gehouden tussen fastfood en internationale cuisine. Met de Sloveense onafhankelijkheid (1991) werd de herontdekking van de eigen gerechten een belangrijk deel van de bezinning op de nationale identiteit.

Originele Sloveense gerechten eet je het beste bij mensen thuis, of in traditionele restaurants die gostilni heten (enkelvoud gostilna). Tussen Alpen en Adria biedt Slovenië een verrassend groot aantal verschillende gerechten.

Prekmurska gibanicaOlijfolie en zeevis aan de kust, wind gedroogde prosciutto (prsut) uit het Karstgebergte, forel uit de Soca en andere bergrivieren, kaas van de alpenweides rond Bohinj, Kobarid en Bovec, wild en honing uit de wouden die meer dan de helft van het land bedekken. De braadworst Kranjska klobasa is tot over de landsgrenzen beroemd. Een geliefd meelgerecht is Zganci, balletjes van boekweitmeel. Idriazlikrofi zijn ravioli gevuld met aardappels, vlees en eieren. Zlikrofi worden met fruit gevuld, strukli en potice zijn weer andere deegwaren.

Slovenen vertellen trots dat hun land meer dan 170 nationale gerechten kent. Als een van de bekendste daarvan geldt Prekmurska gibanica, een zoete strudel gevuld met appels, rozijnen, maanzaad en walnoten.

Slovenië heeft verschillende wijnbouwgebieden die uitstekende kwaliteits wijnen opleveren, van de dieprode Teran uit de kuststreek tot de frisse Renski Rizling uit het oosten.
 

Recept Prekmurska gibanica
Basis deeg
100 g tarwebloem scherpe
100 g fijne tarwebloem
100 g vet of boter of margarine
een snufje zout of suiker
melk, water of zure room voor het kneden
Zeef de bloem op een houten plank, voeg zout of suiker, en voeg ook het of de boter toe. Kneed het deeg, terwijl je de vloeistof toe voegt. Laat het deeg een half uur rusten in een koele ruimte.

Gestrekt deeg
600 g fijn tarwemeel
1 eetlepel plantaardige olie
een snuifje zout
lauw water voor het kneden
Maak een gat in de gezeefde bloem in de houten plank, voeg vet, zout, ei, indien gewenst en kneed de ingrediënten, terwijl je de vloeistof toe voegt. Kneed zolang het deeg elastisch is. Maak een brood, olie het oppervlak en laat het 30 minuten rusten.

Maanzaad vulling
200 g fijne maanzaad
80 g suiker
1 zakje vanillesuiker
Voeg suiker en de vanillesuiker aan de maanzaad toe en roer het mengsel goed. Alle vullingen worden gebruikt in twee delen.

Cottage kaasvulling
1000 g volvette kwark
100 g suiker
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
een snuifje zout
Plet de cottage cheese met een vork, voeg eieren, vanillesuiker, suiker en een snufje zout toe. Roer het mengsel goed tot het gemakkelijk uit te smeren is.

Walnoot vulling
300 g walnoten
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
Meng de walnoten met de suiker en vanillesuiker.

Appelvulling
1500 g zure appels
120 g suiker
kaneel
Schil de appels, rasp ze, voeg suiker en kaneel en roer voorzichtig

Slagroom
60 dl dikke zure room
4 eieren
Klop de eieren met de zure room langzaam

Topping
150 g vet, of 200 g boter of margarine 

Bereid een mal van klei, een  "tepsija" (zeer vaak ronde vorm, 32-35 cm breed en 7-8 cm hoog). Vet de mal in met met boter en bedek de mal met het basis deeg in een dunne laag - genaamd "podplat". Prik er gaatjes in met een vork. Rol het gestrkete deeg uit en smeer het in met olie. Til het deeg en rek het over de mal, zodat de dikkere rand van het deeg naar beneden hangt. Snijd ze in 8 gelijke delen in de vorm van een mal. Op de bodem die al is bedekt met het basis deeg en een  laag van het gestrekte deeg, smeer je de  eerste laag van de maanzaad vulling, bestrooi die met gesmolten margarine en slagroom. Leg de tweede laag van het gestrekte deeg hierover en smeer hierop  de cottage cheese vulling en bestrooi het met margarine. De derde laag volgt. Bedek deze met  de walnoot vulling en wat margarine. Op de vierde laag deeg leg je  de appelvulling.

Je bent nu op de helft van je Prekmurska gibanica. Herhaal de vorige stappen tot je  8 lagen te hebt.. Snijd de dikke randen van het deeg dat over de rand van mal hangt af. Prik er gaatjes in met een dunne lange naald. Bakken in de bakoven of in de elektrische oven ca. 75 minuten op 175 ° C. Na het bakken de slagroom er op doen en even laten rusten. Snij de Prekmurska gibanica in driehoeken en bestrooi ze desgewenstmet suiker.

Bron en meer recepten: Slovenia Info

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!