Slovenië
Slovenië, officieel de Republiek Slovenië, is het enige land in Europa dat de Alpen, de Middellandse zee, Pannonische laagvlakte en Karslandschap binnen de landsgrenzen heeft. Het land wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Slovenie is half zo groot als Nederland. Het land heeft circa 2 miljoen inwoners en is grotendeels rooms- katholiek.
Slovenie heeft te maken met drie verschillende klimaattypes: het Alpine klimaat in de bergen, een submediterraan klimaat aan de kust en een landklimaat in het Noordoosten. De gemiddelde temperatuur is in uly boven de 20°C en rond het vriespunt in januari.
Ongeveer een derde van het land is beschermd natuurgebied en onderdeel van het Europese Natura 2000 netwerk, dat de biodiversiteit beschermd. Een groot gedeelte van Slovenië is berggebied of heuvelachtig. In het noorden liggen de Karawanken, Kamnische Alpen en - in het noord-westen- de Julische Alpen. In de Julische Alpen ligt in het Triglav Nationaal Park de gelijknamige berg Triglav, die met 2864 meter de hoogste berg van het land is. Slovenië heeft door de verschillende landschapstypen een zeer rijke biodiversiteit en de grootste Europese bruine beren-populatie, rond de 600 dieren.
Geschiedenis
Het huidige Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. In 1866 gingen enige gebieden, die door Slovenen werden bewoond, deel uitmaken van het nieuwe Italië. In 1918 werd Slovenië een onderdeel van de kortstondige Staat van Slovenen, Kroaten en Serviërs (SHS), om vervolgens deel te gaan uitmaken van het Koninkrijk Joegoslavië.
Na de bezetting in 1941, waarbij Slovenië opgedeeld werd tussen Duitsland, Italië en Hongarije, volgde een hevige bevrijdingsstrijd onder leiding van het Sloveense Bevrijdingsfront. Op 10 augustus 1945 ging Slovenië als Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië (SFRJ). In 1991 werd Slovenië onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Inmiddels is het eveneens lid van de NAVO. Op 1 januari 2007 is Slovenië officieel toegetreden tot de eurozone. Dit betekende het einde van de Sloveense tolar.