Slovenië

Slovenië

SloveniëSlovenië, officieel de Republiek Slovenië, is het enige land in Europa dat de Alpen, de Middellandse zee, Pannonische laagvlakte en Karslandschap binnen de landsgrenzen heeft. Het land wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Slovenie is half zo groot als Nederland. Het land heeft circa 2 miljoen inwoners en is grotendeels rooms- katholiek.

Slovenie heeft te maken met drie verschillende klimaattypes: het Alpine klimaat in de bergen, een submediterraan klimaat aan de kust en een landklimaat in het Noordoosten. De gemiddelde temperatuur is in uly boven de 20°C en rond het vriespunt in januari.

Bled, SloveniëOngeveer een derde van het land is beschermd natuurgebied en onderdeel van het Europese Natura 2000 netwerk, dat de biodiversiteit beschermd. Een groot gedeelte van Slovenië is berggebied of heuvelachtig. In het noorden liggen de Karawanken, Kamnische Alpen en - in het noord-westen- de Julische Alpen. In de Julische Alpen ligt in het Triglav Nationaal Park de gelijknamige berg Triglav, die met 2864 meter de hoogste berg van het land is. Slovenië heeft door de verschillende landschapstypen een zeer rijke biodiversiteit en de grootste Europese bruine beren-populatie, rond de 600 dieren.

 

 

Geschiedenis
Het huidige Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. In 1866 gingen enige gebieden, die door Slovenen werden bewoond, deel uitmaken van het nieuwe Italië. In 1918 werd Slovenië een onderdeel van de kortstondige Staat van Slovenen, Kroaten en Serviërs (SHS), om vervolgens deel te gaan uitmaken van het Koninkrijk Joegoslavië.

Na de bezetting in 1941, waarbij Slovenië opgedeeld werd tussen Duitsland, Italië en Hongarije, volgde een hevige bevrijdingsstrijd onder leiding van het Sloveense Bevrijdingsfront. Op 10 augustus 1945 ging Slovenië als Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië (SFRJ). In 1991 werd Slovenië onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Inmiddels is het eveneens lid van de NAVO. Op 1 januari 2007 is Slovenië officieel toegetreden tot de eurozone. Dit betekende het einde van de Sloveense tolar.

overstromingen bergen slovenië
Nieuws - 7 aug 2023

Het is verrassing dat veel bergwandelroutes in Slovenië gesloten zijn. De Sloveense Alpenvereniging raadt bergtochten af, want er zijn nog altijd risico's.

mooiste wandelroutes slovenië
Reportage - 19 mei 2021

Slovenië is een écht Alpenland waar je prachtig kan bergwandelen. Deze vier bergwandelroutes in Slovenië zijn echte toproutes voor fanatieke wandelaars.

Wolayersee
Nieuws - 27 nov 2017

De Alpe Adria Trail is inmiddels een bekende wandelroute door Oostenrijk, Slovenië en Italië. Er zijn nu plannen voor een 'broertje' van deze wandelroute.

Nieuws - 6 jul 2017

​De Bergsteigerdöfer van de Oostenrijkse alpenvereniging vind je lang niet alleen meer in Oostenrijk. Vanaf 2018 is Jezersko in Slovenië bergsteigerdorf.

Wandelen over de Alpe Adria Trail
Reportage - 22 dec 2016

De Alpe Adria Trail is een meerdaagse wandelroute die loopt van de Großglockner in Oostenrijk via Slovenië naar het (net nog) Italiaanse Muggia aan de Adriatische Zee. We liepen delen van etappes 2-6 (circular) en 31, 32 en 34. De Alpe Adria Trail wordt in elk land met eigen bordjes aangeduid. Niet overal is de bewegwijzering even duidelijk. Bij twijfel: kies altijd voor de mooiste route!

Blog - 22 mrt 2016

Tot op de dag van vandaag is de Balkan, met name Bosnië Herzegovina, voor veel buitensporters onbekend terrein. Eva Smeele (31) gaat dit terrein verkennen en laat ons in haar eerste blog kennismaken met haar project.

Wandelen op de Alpe Adria Trail. Foto Tom van der Leij
Reportage - 15 sep 2015

Het hier beschreven deel van de Alpe Adria Trail ligt aan de zuidoostkant van de Alpen bij het drielandenpunt Oostenrijk–Italië–Slovenië. Het kalksteenlandschap gaat van bergachtig tot glooiend met veel kleine dorpen en culturele schatten.

Nieuws - 9 sep 2015

Slovenië heeft er een nieuwe, moderne berghut bij. De hut bestaat uit drie delen en is voor alle klimmers die een schuilplaats nodig hebben tijdens hun wandeltocht.

Landschap Brda. Foto: Matt B (Flickr)
Nieuws - 2 apr 2015

Kom wandelen door de lieflijke dorpjes van de gemeente Brda en geniet van het prachtige uitzicht over de Alpen en de Middellandse zee. In het voorjaar is Brda bedekt met een zee van kleurrijke bloesem. Het perfecte moment om het jaarlijkse Wandelfestival te openen.

Prekmurska gibanica
Reportage - 24 dec 2014

Van de verschillende Sloveense keukens heeft zich de plattelandskeuken het beste staande gehouden tussen fastfood en internationale cuisine.

Nieuws - 27 mei 2014

De Kamnische Alpen, oftewel Kamniško-Savinjske Alpe, liggen ten noorden van Ljubljana en min of meer parallel aan de Oostenrijks-Sloveense grens. Het gebergte ligt in het verlengde van de Karawanken. Oorspronkelijk kreeg de berggroep in het Duits de naam Steiner Alpen.

Nieuws - 22 apr 2014

Afgelopen zondag was de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma Tracks & Trails op RTL 4. Je kunt de aflevering hieronder terugkijken.

Pagina's

Abonneren op Slovenië