Harakiri 78 %. Foto Michael Bumi

De tien steilste skipistes in de Alpen

We hebben de tien steilste skipistes van de Alpen op een rijtje gezet. Op de 1e plaats staat de Langer Zug in Lech (Oostenrijk). Deze heeft een hellingspercentage van 142 %. Op de 10e plaats staat de 'Diabolo' in het skigebied Golm in Montafon (Oostenrijk) met een afdalingspercentage van 70 %. Lees verder voor de rest van de top 10 en voor de uitleg van het hellingspercentage.

Langer zug in Lech (Oostenrijk)

Op de 1e plaats staat dus de 'Langer Zug' in Lech (Oostenrijk). De Oostenrijkse 'speedskiër' Harry Egger heeft hier een snelheidsrecord van 248 km/u gehaald. Het huidige wereldrecord staat met 251 km/u op naam van de Italiaan Simone Origone en werd behaald op de snelle piste van Les Arcs, Frankrijk.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Gamsleiten in Obertauern (Oostenrijk)

Op nummer 2 staat de 'Gamsleiten 2' in Obertauern in Salzburgerland (Oostenrijk). Deze heeft een hellingspercentage van 100 % op sommige delen.

Kandahar in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland)

De 3e plaats is voor de 'Kandahar' in Garmisch-Patenkirchen in Duitsland. Met 92 % wordt deze afdaling wel de 'vrije val' genoemd. Men noemt dit het steilste deel van de Alpine Ski Wereld Kampioenschappen in 2011.

Die Strei in Kitbühel (Oostenrijk)

Op nummer 4 staat 'Die Streif'. Een piste op 3312 meter hoogte op de Hahnenkamm in Kitzbühel (Oostenrijk). Met een hoogteverschil van 860 meter en een hellingspercentage van 85 % is deze piste geliefd bij de professionele skiërs. Ieder jaar in januari worden daar wedstrijden gehouden.

Harakiri in Mayrhofen (Oostenrijk)

Op de 5e plaats staat de bekende 'Harakiri' en ligt in het skigebied Mayrhofen in Oostenrijk. Dit is een van de bekendste steile pistes van Oostenrijk met een hellingspercentage van gemiddeld 78 %. Harikiri betekent trouwens in het Japans 'zelfmoord'.

Laber Nordhang n Oberammergau (Duitsland)

Nummer 6 is de 'Laber Nordhang' in Oberammergau in Duitsland. Hier is de helling 84 %.

Mont Fort in Quatre Vallee (Zwitserland)

Op de 7e plaats staat met een stijgingspercentage van 77 % de 3328 meter hoge Mont Fort in Quatre Vallee (Zwitserland).

De muur in Avoriaz (Frankrijk)

Op 8 staat de bekende 'De Muur' in Portes du Soleil (Avoriaz, Frankrijk). Deze zwarte buckelpiste (piste met bobbels) heeft een hellingsgraad van 76 % en een hoogteverschil van 400 meter.

Hohe Salve in Brixental (Oostenrijk)

Nummer 9 is de 'Hohe Salve' in Wilder Kaiser/Brixental (Oostenrijk) met 74 %.

Diabolo in Oostenrijk

En nummer 10 is de, zoals eerder genoemd, 'Diabolo' in Oostenrijk.

Bron: 20min.ch

Hoe bereken je de hellingsgraad?

De hellingsgraad is een maat om de stijging van een hellend vlak weer te geven. De hellingsgraad wordt uitgedrukt in %. Men spreekt daarom ook wel van stijgingspercentage.

De hellingsgraad van een heuvel, helling, berg of rivier is gelijk aan het hoogteverschil gedeeld door de horizontale afstand. In de wiskunde komt dit overeen met de tangens van de hellingshoek die het wegdek (of in dit geval de piste) maakt met het horizontale vlak. Bij een hellingspercentage van 10% stijgt of daalt de weg of skipiste 10 meter voor iedere 100 meter die er in horizontale richting wordt afgelegd. Een hellingsgraad van 100% betekent een hoek van 45 graden, en een hellingsgraad van meer dan 100% is dus mogelijk. (Bron: wikipedia)

Zelf proberen?

Wil je een van de skipistes zelf proberen? Wees voorzichtig. Deze pistes zijn echt voor zeer ervaren skiërs. Kun je het aan? Helm op en gaan!

Websites van de skigebieden

Meer informatie over jouw wintersport? Bekijk en bestel via deze link: Wintersportboeken en Skigidsen via reisboekhandel De Noorderzon (landkaarten en reisgidsen voor actieve vakanties)

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen