nazomer bergvakantie

De voordelen van nazomeren in de bergen

De nazomer is een heerlijke tijd voor een bergvakantie. Waarom je tijdens de nazomer de bergen in moet? Dat vertellen we je hier.

Het weer is vaak nog goed

In de nazomer zijn de kansen op mooi weer nog lang niet verkeken. In tegendeel. De kans dat je met zo’n hoogzomerse hittegolf te maken krijgt is heel wat kleiner, maar dat druilerige natte herfstweer laat nog even op zich wachten. Dat betekent mooie stralende dagen, zonder al te hoge temperaturen. Ideaal wandelweer dus!

Alle ruimte op de paden

Het hoogseizoen loopt op z’n eind. In Europa gaan de meeste kinderen alweer naar school en dat betekent dat het opeens een stuk rustiger wordt. Drukke plekken zijn wat minder druk, en rustige plekken zijn nu echt helemaal stil. Soms kom je tijdens een wandeling bijna niemand tegen! Oftewel: je kan nu écht tot gaan komen in de bergen. Daar heb je nu ook nog eens alle ruimte voor, want waar in het voorseizoen soms nog een flinke plak sneeuw op de paden tegenkomt, is die in de nazomer echt wel weg. 

Het mooie licht

De zon staat in de nazomer al een beetje lager aan de hemel dan midden in de zomer. En dus krijg je al meer van dat mooie strijklicht in de bergen, met iets langere schaduwen en een zachtere tint. Nog zo’n voordeel: de zon komt iets later op en gaat iets eerder onder. Dat betekent dat je van de zonsopkomst of zonsondergang kan gaan genieten zonder dat je je hele bioritme overhoop moet gooien. En dat betekent maar één ding: neem je camera mee!

Het water is nog lekker warm

We zeiden het al: in het dal kan het vaak nog lekker warm zijn. En zeker uit de wind en in de zon kan het soms toch nog aanvoelen alsof het hoogzomer is. Dan spring je gewoon lekker in een bergmeer! Want dat is nu juist op z’n best. Het water heeft de hele zomer lang kunnen opwarmen en daardoor in de nazomer wel koel, maar niet koud! Heerlijk! 

Nazomertradities

Het najaar is een periode die bol staat van de tradities. Die beginnen al in de nazomer. De eerste oogstfeesten beginnen en dat betekent dat je op veel plekken kan genieten van streekmarkten waar je kan genieten van heerlijke verse lekkernijen. Verse kaas, fruit, en hier en daar worden de eerste druiven geplukt. Dat is in één woord: genieten! 

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt