Zomervakantie in de bergen

Waarom de zomer zo'n heerlijk seizoen is voor een bergvakantie

Het is zomer en dat betekent dat hét seizoen voor een bergwandeling is aangebroken. Want de zomer is een heerlijk seizoen om te bergwandelen.

Zomervakantie in de bergen

Je kunt bijna overal komen

In de zomer zijn de bergen het meest toegankelijk. Waar je ’s winters levensgevaarlijke ijsbanen, dreigende lawines of onbegaanbare plakken sneeuw tegenkomt, liggen in de zomer groene almen, en duidelijke wandelpaden. Niet dat je op die paden niet altijd uit moet blijven kijken waar je loopt, maar je hebt ’s zomers voor een stevige wandeling aan een goed paar schoenen vaak al genoeg. En dat maakt de bergen opeens een heel stuk toegankelijker. En dat betekent dat je veel meer kan ontdekken, zien en beleven! 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Dat geldt overigens niet alleen voor je wandelpaden, ook de autoroutes naar de bergen zijn opeens een stuk beter begaanbaar. ’s Zomers zijn er veel bijzondere wegen open, of in ieder geval beter en zonder sneeuwkettingen bereikbaar. Toeristische wegen zoals de beroemde Grossglockner Hochalpenstrasse, maar ook veel ‘gewonere’ pasovergangen.  

Zomervakantie in de bergen

Er is altijd wat te doen

In de zomer kun je ontzettend veel dingen doen in de bergen. Als je een bergwandeling wil maken, kan je al kiezen uit een dagtocht of een huttentocht. Maar er kan nog veel meer. Mountainbiken, trailrunning, rotsklimmen, klettersteigen, paragliden, je kan het zo gek niet bedenken! En als je in de buurt van een rivier of bergmeer zit, kun je ook nog eens het water op. Razendsnel, als je gaat raften, maar ook langzamer tijdens een kanotocht over een meer, of gewoon lekker zwemmend, waardoor je ook nog eens een beetje strandvakantie hebt. En is het toch nog even slecht weer? Dan kan je altijd nog een stad of dorp in, waar altijd wel een museum te vinden is. En wie tóch nog dat wintersportgevoel mist, kan ook nog terecht op de sommerrodelbahnen, een soort bobslee, maar dan in de zomer.  

Zomervakantie in de bergen

Er zijn veel meer berghutten open

Omdat alles teogankelijk is, zijn er veel meer berghutten open dan in de winter. ’s Winters zijn de meeste hutten dicht. Hooguit het Winterraum is open, voor noodgevallen. Maar ’s Zomers gaan de deuren open en kun je op de mooiste of vreemdste plekken in een berghut overnachten en zijn er zelfs berghutten boven de 3000 meter open!

zomervakantie in de bergen

De bergen komen tot leven

Okee, eigenlijk gebeurt dit natuurlijk al in de lente, maar in de zomer komen de bergen écht tot leven. Van de bergtoppen tot diep in de dalen bruisen de bergen van het leven. Tussen het frisgroen van de almen kleuren en geuren prachtige bloemen en zelfs hoog in de bergen groeien bloemen op plekken waarvan je het je nauwelijks nog voor kan stellen dat daar iets groeit. En tussen al die bloemenpracht zoemen bijen en andere insecten, scharrelen de marmotten en klingelen de bellen van het vee dat op de almen graast. Hoog daarboven klimmen gemzen en berggeiten over steile hellingen en nóg hoger cirkelen grote arenden of -als je geluk hebt- zelfs een lammergier! En zelfs een kale rotswand is eigenlijk niet kaal, want op en tussen de stenen groeien mossen. Wat we maar willen zeggen: als je een beetje goed kijkt naar de wereld om je heen, kun je in de bergen ongelofelijk veel dieren ontdekken.

zomervakantie in de bergen

De dagen zijn lang

At is natuurlijk een heel groot voordeel. In de winter is het natuurlijk al hartstikke snel donker. Zeker als je diep in een dal zit, verdwijnt de zon al vroeg achter de bergtoppen. En dat betekent vroeg naar binnen. ’s Zomers heb je daar wat minder last van. Je kan langere dagen maken en dat betekent langere tochten, of gewoon veel langer ’s avonds voor het terras van een berghut in het zonnetje zitten!

zomervakantie in de bergen

Rust

In de zomer is het op veel plekken in de bergen heerlijk rustig. Natuurlijk, rondom toeristische centra is het wel druk, op veel plekken moet je een tijdje wachten voor een berglift en reserveren voor een slaapplek in een berghut is vaak hard nodig, maar dan nog is vaak het minder druk dan tijdens de pieken van het wintersportseizoen. En dat betekent dat een zomervakantie in de bergen een prima manier is om even helemaal tot rust te komen.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past