Brood met paardebloemen. Foto Ilse Bekker-Maassen

Eten uit de natuur: recepten van Ilse Bekker-Maassen

Recepten en lekkere hapjes door Ilse BekkerNiets zo leuk als tijdens een bergwandeling een mooie helling met bosbessen-, frambozen- of bramenstruiken te ontdekken en te smullen van al hun lekkere fruit. Maar er is veel meer eetbaars te vinden in de bergen, aldus herborist Frank Radder uit het Limburgse Margraten. Speciaal voor Bergen Magazine zoekt hij het hogerop in het Zwitserse Wallis, tijdens een wandeling tussen de 1300 en 2000 meter hoogte.

Recepten en foto's: Ilse Bekker-Maassen

Brood met paardebloemen

Ingrediënten:

  • 1 zakje bakkersgist
  • 2 dl melk
  • 330 gr bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 3 theelepels suiker
  • 20 gram paardebloemblaadjes
  • 20 gr boter

Verwarm de melk totdat hij lauw is, neem de pan van het vuur, voeg de boter toe en laat hem smelten. Voeg daarna de gist toe en roer het geheel door elkaar.

Neem een kom en meng hierin de bloem, de suiker, het zout en de bloemblaadjes.
Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet hierin het melk mengsel. Roer met een houten lepen en kneed verder met de hand of met een keukenmachine (ongeveer 10 minuten kneden).

Doe het deeg in de kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg in 1,5 uur rijzen totdat het volume verdubbeld is.

Maak voorzichtig een bol van het gerezen deeg, leg hem voorzichtig om een met bakpapier of boter ingesmeerde bakplaat en maak een kleine snee (eventueel in stervorm) in de korst.

Verwarm de over voor op 200 °C, laat het deeg nog 10 minuten rusten en bak vervolgens het brood 10 minuten op 200 °C en 30 minuten op 170 °C.

Hartige brandnetel cake

Hartige brandnetel cake. Foto Ilse Bekker-Maassen

Ingrediënten:

  • 100 gram brandnetelblaadjes (gebruik de lichtgroene topjes van jonge brandnetels)
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem en 1 zakje bakpoeder of 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,2 dl melk
  • 30 gram gedroogde tomaat
  • 100 gram geraspte kaas (bij voorkeur harde rauwmelkse kaas zoals Gruyère, Beaufort of Comté)
  • beetje peper (3 draaien aan de pepermolen)
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram zonnebloempitten

Was en droog (slacentrifuge) de brandnetelblaadjes en hak de blaadjes fijn. Gebruik hiervoor eventueel een keukenmachine of staafmixer met hakmolen).
Neem een kom en klop hierin de eieren en de melk. Voeg vervolgens het meel toe en meng totdat er geen klonten meer zijn. Voeg vervolgens de geraspte kaas toe, de kleingesneden zongedroogde tomaten en de brandnetelblaadjes. Gebruim hiervoor een houten spatel.
Breng het geheel op smaak met peper, eventueel een mespuntje zout en nootmuskaat.
Doe het beslag in de bakvorm (ingevet langwerpig cakeblik of siliconen bakvorm) en decoreer met de zonnebloempitten.
Bak de cake in een op 180 °C voorverwarmde over gedurende 45 minuten.
De cake eet je koud en is goed houdbaar in aluminumfolie gedurende meerdere dagen.

Bosvruchten muffins. Foto Ilse Bekker-MaassenBosvruchten muffins

Ingrediënten (voor 12 muffins):

  • 70 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 grote eetlepel joghurt
  • 100 gram bloem en 3 theelepels bakpoeder of 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels (20 gr) gemalen amandelen
  • 150 gram wilde bosbessen (frambozen, bramen of een mengsel van bosvruchten)

Smelt de boter in een pan of in de magnetron. Voeg de joghurt en de eieren toe en meng het geheel.

Neem een kom en meng hierin het meel, de suiker, de amandelen en de bosbessen. Laat 12 bessen apart ter garnering. Voeg het joghurt/biter/eieren mengsel hieraan toe en roer het geheel met behulp van een houten spatel.

Neem een muffin bakplaat en/of papieren muffin cupjes en verdeel het deegmengsel over de 12 cupjes. Garneer iedere muffin met een besje.

20 minuten bakken in een op 200 °C voorverwarmde oven en smullen maar!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.