Gotthard Tunnel Trail

Gotthard Tunnel Trail: Voorpret!

De vorig jaar officieel in gebruik genomen ‘GTT’ is een bewegwijzerde vijfdaagse bergwandelweg die twee werelden met elkaar verbindt. Terwijl diep in de berg Zwitserse treinen in luttele minuten door de nieuwe Gotthard Basistunnel denderen, loop jij vanuit het kanton Uri via Graubünden dagenlang in alle rust naar het zonnige Ticino aan de zuidkant van het Gotthardmassief. Het hele verhaal lees je in het decembernummer van Bergen Magazine, hier lees je vast een preview!

Tekst & foto’s Tjeerd Visser

Een wereldverbinding: Schiphol-Zürich, klein stukje lopen naar de trein, tweemaal snel overstappen en uitstappen in Erstfeld. Ik ben er sneller dan op Vlieland en Marja staat er al. Met een rood koektrommelachtig kabelbaantje zweven we direct omhoog, weg van de Gotthard-snelweg in het dal.

In straf tempo stiefelen we al vroeg via Hinter Etzliboden naar de fraaie Etzlihütte op 2052 meter. Nat van de mist komen we daar aan. Binnen laten we ons de warme bak soep met Wienerli goed smaken. Berggids René gaat ons vanaf hier begeleiden naar de vierhonderd meter hoger gelegen Mittelplatten. René kiest voor de winterroute want het gewone wandelpad ligt ook eind juni nog bedolven onder het wit. Eenmaal boven wachten ons de gehoopte vergezichten maar ook zwaar overhangende sneeuwranden.Wächte op z’n Duits. Iets om zéér alert op te zijn aan het begin van de afdaling. Kijken, prikken en uiteindelijk op de juiste plek dwars door zo’n sneeuwrand omlaag en vervolgens uitlopen over de sneeuwvelden. Aan het eind van de namiddag stommelen we na tien uur wandelen ons hotel in Sedrun binnen. Leve de uitvinder van de douche!

Te midden van dit groepje authentieke houten huisjes staat een Zwitser op leeftijd hout te splijten. Ter aanvulling van de toch al imposante hoeveelheid brandhout die hier zorgvuldig ligt opgestapeld tegen bijna alle wanden van de huizen. En om de hoek ligt de hangbrug, als een foto. En helemaal voor ons alleen. Hangbruggen zijn namelijk het leukst wanneer je ze voor jezelf hebt. Loop je er met anderen overheen, dan weerhoudt dat je er van te schommelen. Maar alleen…

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het decembernummer van Bergen Magazine. Vanaf 8 december overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 27 november 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!