IJsland - Unsplash

IJsland: het land van ijs, vuur en spiritualiteit

IJsland is een land van ijs en vuur, gletsjers en vulkanen maken er de dienst uit. Flora, fauna en mens moeten van Spartaanse huize komen om er te kunnen leven. In het komend nummer van Yoga International gaat Cathelijne Esser op zoek naar de spiritualiteit die het land met de natuur verbindt.

Tekst Cathelijne Esser
Foto: Unsplash

Alleen al de allesoverheersende donkerte in de winter verdragen is een opgave, wanneer de zon zich maandenlang nauwelijks laat zien. Of het overweldigende licht in de zomer, wanneer het alleen lichtelijk donker wordt. Omdat het landschap er wijds is, heeft de wind vrij spel. Waaien doet het er altijd, uit alle richtingen en met evenveel temperamenten als een regenboog kleuren heeft. Stel je eindeloze, bemoste lavavelden voor, kale bergen, stomende heetwaterbronnen, kolkende beken. In de winter is alles wit en onbegaanbaar. Het is er ruig en gevaarlijk: gletsjers, kloven, heetwaterbronnen en watervallen zijn geen fenomenen om de krachten van te onderschatten. Hier voel je meteen hoe nederig de rol is die de mens speelt in de natuur. Samenwerken met moeder aarde is je enige kans. Meebewegen met het weer, de seizoenen en het licht.

In Nederland kun je nog mensen horen zeggen dat ze niks met de natuur hebben, in IJsland is zo’n uitspraak ondenkbaar. Dan heeft de natuur wel wat met jou. Ontsnappen aan de elementen is niet mogelijk, zelfs niet in een stad als Reykjavík. Is dat de reden dat ik tijdens mijn verblijf in IJsland opvallend veel mensen ontmoet die zich met sjamanisme bezig houden? Of is dat toeval? Ik vraag het aan de geboren IJslandse Valgerður H. Bjarnadóttir, die zich grondig verdiepte in de IJslandse sjamanistische traditie en erover spreekt in lezingen en workshops. ‘De sjamanistische kijk op het leven is inderdaad wijdverbreid in IJsland, dat is denk ik altijd zo geweest, ook al kent niet iedereen het woord sjamanisme of de traditie. Het zit gewoon in ieders genen.


Het prachtige verhaal over IJsland vind je het komend nummer van Yoga International, dat in  september verschijnt. Nog geen abonnee? Neem voor maandag 3 september 16:00 uur een abonnement, dan ontvang je dit nummer thuis!

WORD ABONNEE

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.