Wandelen Oostenrijk

Ontspannen voorbereiden op een langverwachte bergvakantie

Terwijl ik in de wachtruimte van de vaccinatielocatie zit, realiseer ik me hoe lang geleden het is dat ik een berg van dichtbij zag. Meteen dwalen m’n gedachten af naar die laatste keer in Oostenrijk. Ik zie mezelf weer op die groene bergweide staan, uitkijkend over de glinsterende Achensee. Terwijl ik dagdromend naar huis fiets, verandert het getingel van m’n fietsbel in het geklingel van de koebellen en het getsjilp van vogels in het gepiep van de marmotten.

Voorpret is geen bucketlist

Het vakantiegevoel laat me niet meer los. Dit is échte voorpret en opeens snap ik helemaal waarom veel wetenschappers zeggen dat voorpret een van de belangrijkste onderdelen van je vakantie is. Het kriebelt, het borrelt. Stiekem kijk ik onder werktijd al naar mooie plaatsen en wandelroutes om straks met het gezin heen te gaan. Het liefst naar plekken waar m’n telefoon bijna geen bereik heeft. Even geen social media, maar alleen elkaar en de bergen. Wist je datje van een actieve (wandel)vakantie meer ontspant dan van een luie strandvakantie? Dat is gebleken uit onderzoek. Want terwijl je op je strandstoel ligt, heb je alle tijd om toch nog aan je werk te denken. En dat overkomt je niet als je van de ene wiebelsteen naar de andere moet stappen! 

Toch hou ik mezelf in. Dromen over mooie berggebieden betekent niet meteen dat ik een ‘bucket-list’ moet maken. Ik ken mezelf, ik heb de neiging zo’n vakantie meteen vol te plannen. Maar dat doe ik deze keer bewust niet. Ik schrijf wat leuke routes en familie-uitjes op en bedenk vast welke boeken ik mee wil nemen….

Wandelen bij Lage Vuursche

Fit op pad

Vorig jaar na een half jaar corona, thuiswerken en de lockdown drukte een stevige wandeling me met de neus op de feiten. Na iets meer dan vijftien kilometer door het vlakke polderland kraakten m’n knieën, had ik zere voeten en groeide er een blaar op mijn hiel. Mijn vrouw had de oplossing. De volgende werkdag die ik weer thuis achter m’n laptop doorbracht, zette ze tegen lunchtijd een lunchpakket en m’n wandelschoenen klaar. De boodschap was helder: naar buiten!

En gelijk heeft ze. Door dagelijks minimaal een half uurtje dicht bij huis te wandelen, blijven jij en je voeten gewend aan de belasting van een tocht. En dat niet alleen. Wist je dat wandelen net zo goed is voor je conditie als hardlopen?

Voordelen

Inmiddels merk ik steeds meer voordelen aan die wandelpauzes buiten. Ik leer bijvoorbeeld mijn buurt beter kennen. En ik hoor niet alleen de geluiden van de stad, maar ook het gekwetter van vogels die ik niet ken. Kleine grijs-witte vogeltjes met een lange staart, die driftig door de struiken fladderen en er dan vandoor gaan. Op m’n telefoon zoek ik naar vogels die aan de omschrijving voldoen, het zijn Staartmezen. Grappig feitje: die kun je ook in delen van de Alpen tegenkomen. Na elke wandeling voel ik me fitter en meer opgeladen. Het is eigenlijk net als op vakantie, maar dan korter.

We gaan ook vaker in het weekend in de heuvels rondom Nijmegen en Zuid-Limburg lopen als voorzichtige voorbereiding op de hoogtemeters van de bergen. Daar merk ik dat m’n spierkracht en vooral m’n tredzekerheid op de afdalingen nog wat te wensen overlaat. Ik prent mezelf alles weer in. Kleine stapjes, zwaartepunt boven je voeten, je spieren het werk laten doen. En ik voeg gemotiveerd extra oefeningen specifiek geschikt voor bergwandelen toe aan mijn thuisworkout.

En dan kijk ik, dromend over Oostenrijk, weer even naar de wandelkaart. Opeens valt m’n oog op een route tussen twee bergstations. Hij rijgt het ene uitzichtpunt aan het andere, al zitten er bijzonder weinig hoogtemeters in. Misschien niet heel uitdagend, maar zeker schitterende uitzichten en ideaal om met het gezin te doen. Ik voeg hem toe aan mijn wensenlijst.

Wandelen Oostenrijk

Waar gaan we naartoe?

Na de zomervakantie hebben we onze vakantie gepland, vanzelfsprekend naar ons favoriete vakantieland Oostenrijk. Waar we precies heen gaan, gaan we de komende weken bepalen. Want mijn oude wandelmaat en zijn gezin gaan hoogstwaarschijnlijk met ons mee. Samen gaan we vanuit huis de plekken en routes op de wensenlijst al verkennen. Ik plan altijd makkelijke en moeilijke routes, maar beslis vaak pas als ik ter plaatse ben welke van die twee het wordt. Die keus hangt van het weer af, van je eigen gevoel en conditie en van de omstandigheden ter plekke. Maar ook met wie je de bergen in gaat. Tip: Informeer altijd op je locatie of de route die je wil lopen op dat moment begaanbaar is. En anders heb je thuis al alternatieven bedacht.

Ik kan niet wachten tot we gaan! Mijn wandelschoenen staan al klaar, maar wat moet er nog meer mee? Ik graaf in mijn geheugen. Hoe veel shirts zaten er de vorige keer in m’n rugzak? Ik kan het me eigenlijk niet herinneren. Ik weet nog wel dat ik tijdens een eerdere vakantie in Osttirol niet gerekend had op een week lang dertig graden. Gelukkig kwamen we een bergsportwinkeltje tegen met rekken vol zomerkleding. Dat shirt neem ik zeker mee, wat een souvenir! En de rest van de spullen? Ik download wel een handige paklijst van internet! 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling