Vakantie rond Meer van Geneve - Foto Joris Leermakers

Op vakantie naar het Meer van Genève, Zwitserland / Frankrijk

Vakantie rond Meer van Geneve - Foto Joris LeermakersOp vakantie naar het Meer van Genève in Frankrijk of Zwitserland? Alles wat je wilt weten lees je hier op Bergwijzer. De mooiste bestemmingen, de bereikbaarheid en zomer- en winteractiviteiten, zoals wandelen of skiën.

Het Meer van Genève is gelegen op de grens tussen Zwitserland (in de kantons Genève, Vaud en Wallis) en Frankrijk (in het kanton Haute-Savoie). Het meer heeft een oppervlakte van 584 km² en is daarmee één van de grootste meren in West-Europa. In het Duits wordt het Meer van Genève Genfersee genoemd. In het Frans draagt het de naam Lac Léman, maar soms noemen de Fransen het Lac de Genève.

Aan de zuidkant van het Meer van Genève liggen de ruwe Chablaise Alpen, aan de oostkant de Berner Alpen, waar de oppervlakte begroeid is met klimplanten en waar veel dorpjes en kastelen liggen. De rivier de Rhône scheidt de beide Alpengebieden. Deze rivier heeft zijn oorsprong in de Rhône-gletsjer en mondt uit in het meer van Genève.

Bereikbaarheid

Omdat de stad Genève een vliegveld en een groot treinstation heeft, is het voor toeristen geen moeilijke opgave om het meer te bereiken. Het vliegveld Cointrin ligt net buiten het stadscentrum. Vanuit dat vliegveld vertrekken vluchten met wereldwijde bestemmingen.

Ook rijden er TGV-treinen vanuit Parijs naar het station van Genève en steden worden onderling goed verbonden door IC- en ICN-treinen. Reizigers die met de auto van de Franse grens af komen, reizen via de A9 naar Italië, deze loopt langs de noordzijde van het meer.

Meer van Geneve - Foto Werner Kratz

Vakantiebestemmingen

Tal van dorpjes en stadjes liggen rondom het Meer van Genève, ieder met zijn eigen bezienswaardigheden. Houd je vooral van rust en schoonheid, dan is een bezoek aan Montreux een must, want daar zijn de natuur en de lucht schoon. Voor wie van architecturale schoonheid houdt, zijn de volgende stadjes over de kust van het meer verspreid: Lausanne, gebouwd rond een kathedraal, Nyon, gebouwd op Romeinse fundamenten en Morges, waar je je uren kunt slijten met slenteren in het kasteel en door de musea. Je dag afsluiten met een lekkere maaltijd en een wijntje kan prima in Villeneuve.

Meer van Geneve - Foto Joris Leermakers

Een bezoek aan de stad Genève kan niet ontbreken. De stad is na Zürich de grootste van Zwitserland en is belangrijk voor vele internationale organisaties, waaronder onderdelen van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. Voor toeristen is Genève vooral de moeite waard om de vele bezienswaardigheden die de stad biedt: de oude Cathedraal St-Pierre, de grote waterfontein de Jet d’Eau en de vele musea die de stad rijk is.

Zomer- en winteractiviteiten

Zowel in de zomer als in de winter is een bezoek aan het Meer van Genève een activiteitenbezoek. In de zomer kun je zeilen, windsurfen, waterskiën, wake boarden, duiken en roeien. Elke dag varen passagiersboten langs plaatsjes langs het meer.

In de winter kunnen langlaufers hun hart ophalen in de Vallée de Joux, het dorpje St-Cergue of de wintersportregio Sainte-Croix/Les Rasses. Het gebied bevat 80 kilometer aan loops. Ook aan skiërs is gedacht, en aan gezinnen: boven Les Rasses, op de hellingen van de Chasseron, bevindt zich een klein skigebied met lichte tot middelzware afdalingspistes. De bergdorpen in de regio bieden ruim de keus wat betreft wintersport: met 500 kilometer aan pistes en 150 liftinstallaties ben je dagen zoet.

Meer weten?

MySwitzerland.com

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!