Spitsbergen. Foto Arthur Glaser

Op vakantie naar Spitsbergen, eilandengroep boven Noorwegen

Spitsbergen. Foto Arthur GlaserSpitsbergen – in het Noors ‘Svalbard’, vrij vertaald: koude kust – is een eilandengroep van 66.000 km2 groot en ‘slechts’ 1300 km verwijderd van de Noordpool. De bergtoppen zijn tussen ongeveer 500-1200 meter hoog. De hoogste heet Newtontoppen (1717 m).

Op Spitsbergen wonen ongeveer 2500 mensen (waarvan 2000 in Longyearbyen) en 5000 ijsberen.Er groeien geen bomen, wel wat kleine, zeer lage struikjes, grassen en korstmossen. In de hoofdstad Longyearbyen kun je tegenwoordig bijna alles kopen, van luxe goederen tot een echt Thais diner.

Tekst en foto's: Arthur Glaser

Beste periode om Spitsbergen te bezoeken

Beste periode voor toerskiën: mei-juni en voor het noorderlicht: februari-maart. Maart is koudste maand. De zon is op van maart tot zowat oktober. Per boot moet je in de periode mei-september gaan.

Spitsbergen. Foto Arthur Glaser

Vervoer naar Spitsbergen

Scandinavian Airlines (SAS) vliegt naar Spitsbergen: www.flysas.com

Accommodaties op Spitsbergen

Van guesthouses tot en met het Radisson Blu Polar: er is voldoende keuze om te overnachten mits je op tijd reserveert (www.svalbard.net).

Spitsbergen. Foto Arthur Glaser

Kaarten

Te bestellen via het Norwegian Polar Institute (www.npolar.no). Op de site is er ook een gedetailleerde topografische kaart online te raadplegen.

Leestips

  • Svalbard – The land beyond the North Cape, Olle Carlsson & Stefan Lundgren,Berlings Grafiska 2007, ISBN 964165201 
  • Bergen Magazine 1 van 2014. Hier bestellen.

IJsberen op Spitsbergen

Op Spitsbergen leven meer ijsberen dan mensen. De ijsberen struinen rond langs de kust op zoek naar voedsel: zeehonden, een verzwakte walrus of een dode walvis. Aan het einde van de winter wagen verzwakte beren het zelfs om op zoek te gaan naar voedsel in de bewoonde wereld of bij kampeerders, het gevaar van de mensen trotserend.

Zodra je je buiten de bebouwde kom begeeft, moet je altijd een zwaar kaliber geweer bij je dragen. Het wordt toeristen stellig ontraden om op zoek te gaan naar ijsberen – ze ogen zeer aaibaar, maar niets is minder waar! Bovendien is het niet de bedoeling dat de dieren wennen aan de aanwezigheid van nieuwsgierige toeristen. Als mensen en ijsberen te dicht bij elkaar in de buurt komen, leidt dat onvermijdelijk tot ongelukken, soms met dodelijke afloop voor een mens, maar zeker met een triest einde voor de ijsbeer. Beren die te dicht bij de mensen komen worden doodgeschoten.

Het is van groot belang om de ijsbeer en zijn natuurlijke leefomgeving te respecteren, hem met rust te laten en hem alleen van grote afstand te bekijken. Op die manier kunnen mensen van het bijzondere landschap genieten en komt het bestaan van de ijsberen niet in gevaar. Spitsbergen. Foto Arthur Glaser

Meer weten over Spitsbergen?

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!