vpn

Openbare wifi in hotels? Zo maak je er veilig gebruik van

Tijdens een wandelvakantie in de bergen komt het regelmatig voor dat je meerdere hotels bezoekt. En in de bergen is het bereik niet altijd even goed, dus de gratis wifi van hotels zijn vaak de beste optie om even te internetten. Maar dat soort wifi-verbindingen kunnen gevaren met zich meebrengen. 

Wat zijn de gevaren?

Het is niet altijd onveilig om online te zijn via openbare wifi-netwerken. Toch kan dat soms gevaarlijk zijn. Hackers maken graag van zulke netwerken gebruik om gegevens zoals inloggegevens, wachtwoorden en e-mails, buit te maken. En hoe meer verschillende wifi-netwerken je gebruikt, des te groter is de kans dat op één van die netwerken een hacker actief is.

Belangrijk om je daarbij te realiseren: je bankgegevens of DigiD zijn ook niet veilig voor kwaadwillenden: als je inlogt vanaf een openbaar netwerk waarop ook een hacker actief is, loop je het risico dat iemand die te pakken krijgt. Het is natuurlijk altijd vervelend als iemand met je gegevens aan de haal gaat, maar op vakantie ver van huis, zit je er al helemaal niet op te wachten. 

Hoe gebruik je wifi in hotels toch veilig?

Voorzichtigheid is dus geboden: neem extra maatregelen als je gebruik wilt maken van het wifi-netwerk van een hotel. Om veilig op een openbaar netwerk te internetten, is het verstandig je internetactiviteit te coderen en je locatie te verbergen. Nu denk je misschien ‘dat klinkt wel erg ingewikkeld!’. Maar met een VPN-verbinding wordt dit allemaal voor je geregeld.  

Het enige wat je moet doen, is een VPN-app installeren en verbinden met een van de aangeboden servers. Een VPN versleutelt vervolgens al je internetverkeer, zodat het niet makkelijk uit te lezen is. Versleutelde gegevens zijn voor cybercriminelen namelijk niet zomaar te ontcijferen. En je werkelijke locatie en IP-adres zijn ook verborgen: de VPN past die voor je aan naar de kenmerken van de server waarmee je verbonden bent. 

Je kiest als gebruiker overigens zelf met welke server op de wereld je wilt verbinden. Een voorbeeld: verbindt je vanuit een Oostenrijks hotel met een server in Nederland, dan wordt je virtuele locatie aangepast. In dat geval kunnen kwaadwillenden enkel achterhalen dat je vanuit Nederland en met een Nederlands IP-adres online bent. Ze zien niet dat je je eigenlijk in Oostenrijk bevindt.

Zorgeloos op reis in de bergen

Voortaan ben je zorgeloos op vakantie in de bergen én ben je veilig online via een openbaar wifi-netwerk in een hotel. Zo kun je een berichtje achterlaten voor het thuisfront of je bankzaken regelen. En niet te vergeten: je kunt mooie foto’s op social media delen, zonder dat iemand mogelijk je inloggegevens bemachtigd. Op die manier kan iedereen een beetje meegenieten van de mooie reis die je maakt.

 

 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!