Shannon Galpin op de mountainbike in Afghanistan. Photocredit Tony Di Zinno

Portret van avonturier Shannon Galpin

Shannon Galpin op de mountainbike in Afghanistan. Photocredit Tony Di ZinnoOnlangs spraken wij avonturier Shannon Galpin. Zij is een van de genomineerden voor ‘avonturier van het jaar’ van National Geographic. Ze is net terug van een van haar humanitaire projecten in Afghanistan.

Waarom denk je dat je genomineerd bent voor ‘avonturier van het jaar’?

Ik ben zeker weten de vreemde eend in de bijt. Ik jaag geen grote golven na, beklim bergen niet voor het eerst of spring niet vanuit grote hoogte naar beneden.

Hoewel ik denk dat ik een avonturier ben omdat ik als eerste vrouw door Afghanistan heb gemountainbiked, bestaat het meerendeel van mijn werk en passie meer uit het menselijke aspect/ humanitaire vlak omdat ik ervoor kies om mijn leven te wijden aan het werken in conflictgebieden.

Shannon Galpin op de mountainbike in Afghanistan. Photocredit Tony Di ZinnoIk hoop dat ze mij hebben genomineerd als een van hun avonturiers omdat ze precies dat aspect herkennen als avontuur. Het aangaan van de status quo. Avontuur is volgens mij het opzoeken van grenzen, dat doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is.

In mijn geval betekent het dat ik ga mountainbiken in een land waar het niet toegestaan is dat vrouwen fietsen. Vrouwen zijn daar minderwaardig en ik probeer die gedachte te doorbreken en te kijken hoever ik kan gaan.

Als het lukt, laat het zien wat er in een land mogelijk is dat wij alleen kennen van terrorisme en oorlog. Zo ben ik het kunstproject ‘Streets of Afghanistan’ gestart. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door mijn stichting Mountain2Mountain.

Wat is je favoriete plek in de bergen?

Dan moet ik terug naar waar alles begon. De eerste keer dat ik in de bergen was, was in Oostenrijk. Ik heb tien jaar in Europa gewoond en mijn hart ligt nog steeds in de Oostenrijkse bergen. Naast trailrunning, wandelen, berghuttentochten en skiën wat ik daar deed, was het ook de sfeer van de kleine bergdorpjes in het landschap en het warme eten en lokale bier in de berghutten waar ik zo van kan genieten. Door mijn liefde voor bergen dáár, heb ik ervoor gekozen om in Colorado ook in de bergen te gaan wonen. En tijdens mijn verdere leven en werk ga ik ook geregeld naar de bergen als het kan. Bijvoorbeeld snowboarden in Libanon of het mountainbiken in Afghanistan.

Shannon Galpin op de mountainbike in Afghanistan. Photocredit Tony Di Zinno

Wat is je grootste angst?

Als mijn kracht het overneemt van mijn kwetsbaarheid. Je zou het kunnen omschrijven als overmoedigheid, dat je té sterk wordt. Ik heb geleerd dat mijn kwetsbaarheid een grote kracht is in plaats van een zwakheid.

Hoe omschrijf je je gevoel als je in de bergen bent?

Dat is heel simpel: dan is mijn hart gelukkig.

Ga naar de website van National Geographic om op Shannon Galpin of een van de andere genomineerden te stemmen.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt