Minitrektocht

PREVIEW: DWARS DOOR HET PARCO NATURALE ALPI MARITTIME

Wilde rotsbergen, dichte larikswouden en een gegarandeerde ontmoeting met steenbokken vormen de spannende ingrediënten van deze mediterrane minitrektocht van twee of drie dagen. Zelfs wolven hebben een plekje veroverd in dit natuurparadijs, maar die krijgen we niet te zien.

 TEKST & FOTO’S BERT VONK 

Terme di Valdieri, het startpunt van onze trektocht door het Italiaanse deel van de Zee-Alpen, ligt op ruim vijftig kilometer van de Middellandse Zee, maar daar is op deze prachtige plek weinig van te merken. Om ons heen de dramatisch hoge en steile wanden van het Argenteramassief, waarvan de toppen tot ver boven de 3000 meter reiken. De plaatselijke warmwaterbronnen vormen al honderdzestig jaar een toeristische attractie. Wij bestijgen over een rode loper de trap van het in 1857 geopende Hotel Royal en nemen een kijkje in de pompeuze ontvangsthal. Slapen doen we in de aanpalende en oergezellige Albergo Turismo. Het avondmaal wordt er geserveerd aan lange tafels waar we met een aantal collega-wandelaars aanschuiven.

 Kudde steenbokken

Tegen de lange klim door het Vallone Lourousa naar de Rifugio Morelli-Buzzi heb ik een beetje opgezien; ten onrechte blijkt al gauw. De stijging over de met hobbelkeitjes geplaveide mulattiera verloopt heel geleidelijk en een mooi lariksbos biedt beschutting tegen de zon. Bij het diepgroene Lagarotmeertje halverwege houden we een korte rust en genieten van het ruige landschap. Tussen de bomen door zien we een enorme rotsmuur die door een 800 meter hoge witte streep doorkliefd wordt. Dat is de Canalone Lourousa, de enige serieuze ijs- en sneeuwbeklimming in de Zee-Alpen. Na het meertje wordt het landschap steeds steniger en vlak voor de hut zien we eindelijk een steenbok! Als we dat opgewonden aan onze waardin vertellen begint die te lachen. “Nou dat is niet de laatste stambecco die je gezien hebt”, zegt ze. “Vlak bij onze hut leeft een hele kudde en die komt vaak naar ons terras om het zout uit het cement te likken.” De eind negentiende eeuw bijna uitgestorven steenbok is hier honderd jaar geleden uitgezet in opdracht van Italiës laatste koning, Vittorio Emmanuele III, zodat hij er op kon jagen. Nu zijn de dieren beschermd en vermenigvuldigen ze zich bliksemsnel. Hun aantal in de Zee-Alpen wordt op dit moment geschat op circa 1500! 


 

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het februarinummer van Bergen Magazine. Vanaf 9 februari overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 29 januari 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.