Foto: Jessica Korte

Preview: Mount Errigal

 

Mount Errigal schittert in muziekvideo’s van Enya en Clannad. Dat krijg je met zo’n locatie, tussen meren en moerassig land. Op de top kijk je uit over de fjorden en eilanden van het Ierse Donegal.

Tekst & foto’s Jessica de Korte

Tijdens een weekje Donegal zie ik de berg in vele gedaantes. Half bedekt door donkere wolken, terwijl de veengrond met alle macht liters regenwater probeert op te slorpen. Bij een zonsondergang in een roze gloed, zijn omtrek scherp gespiegeld in het fjord meer Lough Nacung[MvB1] . In een laag mist. En onder een strakblauwe lucht.

Ierland kan nu eenmaal vier seizoenen op een dag hebben. Dus als de lucht op een middag opentrekt, springen we in de auto, om bij de voet van de berg aan te komen als de meeste wandelaars aan het afdalen zijn. Mooi! Het is luxe om de drukst bezochte berg van Donegal bijna voor jezelf te hebben.

Omdat de klim niet zo lang duurt, kun je met gemak wat later op de dag beginnen. Al hinkend en springend is het zoeken naar de droogste stukjes gras in het moerasland. Dat er nergens hekjes of paaltjes staan, is de charme van Ierland, maar niet zo best voor de berg die aan erosie onderhevig is.

Dan maakt het gras plaats voor rotsblokken kwartsiet en komt het ruige landschap. Door de witte bovenlaag doet Errigal van veraf besneeuwd aan, maar dat is optisch bedrog: sneeuw ligt er bijna nooit. Séamus vertelt lachend dat de meeste Ieren geen ski’s in huis hebben, maar dat een enkeling wel eens naar beneden is geskied.

Al is het geen intensieve klim, is het toch even goed opletten waar we de voeten neerzetten, terwijl de wind het balanceren er niet makkelijker op maakt. Hier en daar staan steenmannetjes. Séamus vertelt dat het voor sommige van zijn gasten voelt het alsof ze de Everest beklimmen. “Ze zijn zo blij als ze de top bereiken, geweldig om te zien. Ieder heeft zijn eigen doel.” Slierten wit kruipen langs de berg alsof het vulkaandampen zijn. Soms drijft er eentje over ons heen; een koude, vochtige wolk die zich in een hoog tempo verplaatst.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf 13 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 2 april 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

 

Witte bergen, perfect geprepareerde pistes, prachtige loipes, en rustieke berghutten. 7 nachten incl. skipas vanaf € 385,-.

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!