Skispringen op nieuwjaarsdag

Skispringen op nieuwjaarsdag bij Garmisch-Partenkirchen

Velen wrijven vandaag ongetwijfeld de slaap uit de ogen, anderen zijn er vandaag juist vroeg bij, om niets te missen van het skispringen bij Garmisch-Partenkirchen.

Het skispringen op Nieuwjaarsdag, bekend als het Neujahrsspringen is onderdeel van het Vierschansentoernooi, een skispringtoernooi van vier wedstrijden. Dit toernooi, dat altijd rondom de jaarwisseling plaatsvindt, doet vier schansen in de Alpen aan: Oberstdorf, altijd eind december, Garmisch-Partenkirchen op nieuwjaarsdag, Innsbruck op 3 of 4 januari en Bischofshofen, zo rond Driekoningen. Na de wereldbeker (en de Olympische Winterspelen) is het Vierschansentoernooi het meest prestigieuze toernooi voor skispringers. Dat winnen kan natuurlijk het beste door alle vier de wedstrijden te winnen. Maar dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, bewijzen de statistieken wel. In de bijna 70 jaar dat het toernooi georganiseerd wordt, hebben slechts drie skispringers alle vier de wedstrijden van één toernooi gewonnen: Sven Hannawald, Kamil Stoch en Ryoyu Kobayashi.

Skispringen om de punten

Maar wat écht telt om het toernooi op je naam te schrijven, zijn de punten. De springer die over de vier wedstrijden de meeste punten haalt, heeft het toernooi gewonnen. En daarvoor hoef je echt niet altijd de individuele wedstrijden op je naam te schrijven. Sterker nog: het is acht keer voorgekomen dat iemand het toernooi op puntensaldo won, zonder ook maar een van de vier wedstrijden te winnen. Toch geven de meeste skispringers alles om ook een van de vier wedstrijden op hun naam te schrijven.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Nieuwjaarsspringen belangrijkste wedstrijd

Terug naar nieuwjaarsdag, Dan staan de skispringers al vroeg op om zich voor te bereiden op de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. Dat het skispringen in Garmisch-Partenkirchen belangrijker is dan de andere drie wedstrijden, komt door de ongelofelijk grote aandacht voor deze ene wedstrijd. In veel Alpenlanden is skispringen al een serieuze sport, maar op Nieuwjaarsdag komen cameraploegen vanuit de hele wereld naar Garmisch-Partenkirchen om verslag van de wedstrijd te doen. Zo zendt de Nederlandse NOS elk jaar de wedstrijd live uit. Miljoenen mensen volgen de verrichtingen van de springers terwijl ze bijkomen van de feestjes van de vorige avond. Wie geen probleem heeft met vroeg opstaan, kan natuurlijk ook naar het stadion, om daar de wedstrijd écht mee te maken!

Skispringen, meer dan een sprongetje

Een wedstrijd skispringen is meer dan alleen maar een wedstrijdje ‘verspringen op ski’s’. Bij een goede sprong komt heel wat kijken. Niet alleen de afstand telt, maar ook de schoonheid van de sprong én de landing. Voor elke schans is een k-punt vast gelegd. Een punt waar een goede springer onder goede omstandigheden moet kunnen landen. Elke meter meer levert extra punten op, elke meter minder is juist punten aftrek. Daarnaast zijn er punten te vergeven voor de stijl van de aanloop, afzet, vlucht en de landing. Hoe mooier en vloeiender die verlopen, hoe meer punten. Als laatste worden er nog punten toegekend of afgtetrokken als een skispringer voordeel of nadeel heeft gehad door bijvoorbeeld de wind.

Maar wat écht telt om het toernooi op je naam te schrijven, zijn de punten. De springer die over de vier wedstrijden de meeste p

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen

Tijdens het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen springen de skiërs eerst in paren tegen elkaar. De winnaars van elk paar gaan door naar de volgende ronde, alsmede de vijf beste verliezers. Wie na de tweede ronde, de finale, de meeste punten heeft, heeft de dag gewonnen.

Skispring-jargon

Wie op nieuwjaarsdag afstemt op het skispringen in Garmisch-Partenkrichen, krijgt heel wat jargon om de oren. Hierbij dus nog een kleine samenvatting:

Telemark-landing 

Dit is een speciale houding die een skispringer tijdens de landing kan aannemen. In plaats van stevig (breed) naast elkaar, landt de skiër met zijn ski’s dicht bij elkaar en een beetje achter elkaar. Tijdens de landing buigt hij ook diep door één knie. Deze landingstechniek is erg moeilijk. De jury kent daarom altijd veel punten toe voor een telemark-lading, maar alleen als alles goed gaat.

Vlucht

De vlucht spreekt voor zich, dat is het gedeelte dat een skiër door de lucht aflegt. Dat vliegen is niet zomaar vliegen. Om na het verlaten van de schans niet als een baksteen naar beneden te komen, heeft een skispringer heel wat techniek nodig en moet hij elke spier in zijn lichaam spannen.

Schanstafel

Dit is het lage, horizontale, einde van de schans, waar de skispringer zich op afzet.

Gate 

Dit is het bankje vanaf waar de skispringer zich bovenaan de schans naar beneden laat glijden. Vaak kan de gate worden verschoven, zodat de springers genoeg snelheid kunnen maken als de wind verkeerd staat.  

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling