Foto: Jonathan Vandevoorde

Sneeuwschoenpiraten op de Plätzwiese (Dolomieten)

Er zijn van die plekken in de Alpen waar je, hartje winter, de hectiek van alle dag letterlijk achter je kunt laten. De Plätzwiese in de Dolomieten is zo’n plek. Hier geen stoeltjesliften of après-skitoestanden. Er zijn een berghotel en twee hutten, warm en gastvrij en bedoeld voor de échte wintersporter: de toerskiër, langlaufer en – natuurlijk – sneeuwschoenwandelaar.

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

De zon schijnt als ik me de volgende ochtend klaar maak en dan kunnen de min vijftien op de thermometer me niet deren. Zoals dat gaat, krijg ik als journalist een gids mee die de omgeving goed kent. Zo wordt mijn tijd optimaal benut en het is goed voor de veiligheid – er heerst sinds vandaag toch Lawinestufe 3 – en, toegegeven, ook voor de gezelligheid. Wilfried Oberhofer heet hij, en hij komt zich ruim vóór de afgesproken tijd aan mij voorstellen in het ontbijtrestaurant. Twee dagen zullen we samen op pad gaan.

Vanochtend lopen we over de winterwandelweg eerst richting de Dürrensteinhütte even verderop. Op de zuidgraat van de Hohe Gaisl is duidelijk een gat in de rots te zien. Blijkt het Geislloch te heten, “geitengat”, letterlijk vertaald. Ook hier hebben de Italianen een naam bedacht met meer zeggingskracht: Occhio di Dio, het “oog van God”. Ik begrijp waarom. Het oog blijft ons als het ware aankijken, waar we ons ook bevinden op de Plätzwiese.

Bij de Dürrensteinhütte binden we onze sneeuwschoenen aan en volgen we het loopspoor dat in een wijde boog een rotspartij met alpendennen vermijdt. Wat verder ploeteren we door een geul vol maagdelijke sneeuw steeds hoger terwijl het uitzicht steeds weidser wordt.

Na minder dan anderhalf uur staan we bij het houten topkruis. Rondom een Dolomietenpanorama zoals ik er zelden een gezien heb.


Onze hoofdredacteur maakte bij dit verhaal ook prachtige beelden, die je hier vast kunt bekijken:

Het hele artikel lees je in het decembernummer van Bergen Magazine, mét praktische informatie. Nog geen abonnee?
Neem vóór maandag 26 november een abonnement, dan ploft dit nummer omstreeks 8 december bij je op de mat.

1 jaar Bergen Magazine van €29,95 voor €22,50 + 3 cadeaus

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.