Sportief in Lenzerheide

Bikers, bergwandelaars, nordic walkers en trailrunners profiteren van de talloze kabelbanen waar Lenzerheide als wintersportplaats over beschikt. In de zomer ontsluiten diezelfde liften immers de freeride- en mountainbiketrails en de bergwandelpaden. Dat is het geheim van het succes van dit sportieve stadje ten zuiden van Chur.

Door Noes Lautier

In mountainbikeparadijs Lenzerheide is aan alles gedacht om het bikers naar de zin te maken. Allereerst is er het Freeride Bikepark Lenzerheide met vijf downhilltrails in alle moeilijkheidsgraden. De naam Flowline zegt het al: je daalt in een ‘flow’ af, niet te steil, wel bochtig en met een paar sprongetjes om dat eens uit te proberen. Dit is de ideale trail om mee te beginnen. Tegen de tijd dat je toe bent aan de beroemde Straightline-trail heb je er al heel wat uren biken op zitten, want deze downhill is met zijn steile parcours en gigantische sprongen uitdagend genoeg voor worldcupwedstrijden. Niet voor niets traint Jolanda Neff hier, een pittige vrouw en Zwitserlands trots op mountainbikegebied. Jolanda bereidt zich momenteel voor op de wereldkampioenschappen van 2018 die in Lenzerheide gehouden worden.

Wegwijzer of gps?

Je hebt aan één week vakantie beslist niet genoeg om alle mountainbiketrails grondig te verkennen. Driehonderd bewegwijzerde kilometers zijn al heel wat voor zeven dagen. Samen met de 850 kilometer gpstrails kom je op ruim 1000 kilometer uit. Door bossen, alpenweiden en over bergkammen, via singletracks, gravelwegen en hier en daar een paar kilometer asfalt om van de ene naar de andere supertrail te komen. Na een dag in het zadel wachten de geneugten van een ‘bikehotel’, dat wel raad weet met bemodderde kleren, een hongerige maag en vragen over de leukste, moeilijkste, makkelijkste of mooiste route. Die bikehotels verhuren ook gps’en met de routes er al in, maar als je zelf een gps hebt, kun je de trails ook downloaden.

Erlebnisberg Pradaschier

Op de Erlebnisberg Pradaschier ten noorden van Lenzerheide is een slimme combi gemaakt. Hier zijn het klimpark en de rodelbaan, twee attracties die garant staan voor een flinke stoot adrenaline. De rodelbaan is vermeld in het Guinness Book of Records als de langste van Europa, maar daar denk je vast niet aan als je full speed op een bocht af dendert. Gelukkig zit er een rem op de slee en dan blijken die 3,1 kilometer met zijn 31 bochten en een hoogteverschil van 480 meter toch erg leuk te zijn. “Cool pap, ik heb maar twee keer geremd”, zegt Koen van twaalf die met knalrode wangen uit zijn slee stapt. Aan het klimpark moet Koen even wennen, maar na een tijdje stapt hij moeiteloos van de ene wiebelige boomstam op de andere, zich niet meer bewust van de lege ruimte onder zijn zolen. “Morgen weer?”, vraagt Koen. “Nee, morgen doen we het rustig aan. We gaan bergwandelen!”

Alphütte Fops

Wandeling 746 naar Alp Fops (1886 m) blijkt populair, gezien het aantal mensen dat met de routebeschrijving in de hand in Lenzerheide van start gaat. Dat is vast en zeker vanwege de kookkunsten van de boer en boerin van de Alphütte Fops, een 140 jaar oud, schots en scheef boerderijtje. Sinds 1998 worden hier niet alleen koeien gemolken, maar ook gasten ontvangen die worden verwend met stevige Bündner Gerstensuppe, een pruttelende fondue of kruidige huttenthee. Vanaf het terras heb je een formidabel uitzicht op een paar kanjers van bergen, waaronder Piz Mitgel en de Lenzerhorn. Het is een komen en gaan van bergwandelaars en nordic walkers, die er op het terras uitgebreid voorgaan zitten. De trailrunners slaan snel een drankje achterover en rennen weer door. Deze wandeling is nog maar het begin. Er zijn tien gemarkeerde trailrun- en nordic walkingroutes. Wandelaars hebben het helemaal makkelijk, want hun keus is eindeloos. Van de georganiseerde vollemaanwandeling-met-diner op Piz Scalottas tot de 40 kilometer lange Mittelbünden Panoramaweg tussen Lenzerheide en Davos.

Niet vergeten

Welke activiteit je ook kiest, een vakantie in Lenzerheide is niet compleet zonder een avond in de fabuleuze BergSpa van Hotel Schweizerhof. Nergens kun je je beter op de volgende uitdaging voorbereiden dan liggend op de warme natuurstenen van de hamam. Echt waar. Ik heb het zelf uitgeprobeerd.  

 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen