Sybren Zeilstra over de Kili-Challenge naar de top van de Kilimanjaro

100 doorzetters beklommen eind januari 2015 de bijna zes kilometer hoge Kilimanjaro voor War Child. Samen haalden ze tijdens deze Kili-Challenge geld op voor oorlogskinderen. Hoogteziekte, slaapgebrek, mentale en fysieke uitputting brachten deelnemers tot het uiterste. Maar de opbrengst is spectaculair: € 419.583,-. Hiermee kan War Child duizenden kinderen in oorlogsgebieden helpen. Sybren Zeilstra, fanatiek outdoor sporter en lid van de NKBV, vertelt over zijn ervaring naar de top.

Sybren, wat was je persoonlijke motivatie om deel te nemen aan de War Child Kili-Challenge 2015?

De combinatie van een sportieve uitdaging en bijdragen aan een goed doel. Ik zorg goed voor mezelf. Dan is het fijn om ook iets te kunnen betekenen voor anderen. En in dit geval specifiek voor oorlogskinderen. Dat is hard nodig.

Hoe heb je je voorbereid op deze Kili-Challenge?

Eigenlijk niet. Ik ben een sportgek. Als ik sport ga ik tot het gaatje. Ik roei twee keer in de week, in de winter schaats ik. Continue probeer ik mijn conditie op peil te houden. Wel heb ik me voorbereid op de enorme hoogte van die berg, de Kilimanjaro. Na een gesprek met vrienden en mijn huisarts was de conclusie om gecontroleerd Diamox te slikken. Mijn schema was ‘sochtends een halve pil en ’s middags weer een halve. Alleen op de tweede en derde dag had ik last van lichte hoofdpijn.

Doordat ik conditioneel niet tot het uiterste hoefde te gaan, hoefde ik mijzelf mentaal ook niet op te peppen. Zodoende kon ik met een glimlach de berg bewandelen.

Was het moeilijk om je sponsorgeld bij elkaar te krijgen? Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik heb er direct werk van gemaakt. Zo was de eerste actie om al mijn kennissen en vrienden een persoonlijke mail te sturen. Geen groepsmail, maar echt per individu. Daarmee had ik op een paar honderd euro na m’n bedrag al bij elkaar! Verder heb ik met een wijnproeverij, het inzamelen van statiegeldbonnetjes en een mooie gift van een relatie uiteindelijk zo’n 4500 euro opgehaald.

Dat gaf mij zoveel waardering. War Child wordt als heel sympathiek ervaren, maar mensen tasten uiteindelijk diep(er) in de buidel omdat ze het jou persoonlijk gunnen. Mijn tip: bedenk eerst je eigen motivatie en communiceer die op voor jou gepaste wijze.

Wat was voor jou het mooiste moment in Tanzania?

Toch wel de top. Dat vond ik wel een kick. Die nachtelijke tocht naar boven. De zonsopgang is prachtig. De tocht bracht iedere dag andere natuur. Door het hoog lopen en laag slapen, liepen we overdag in de bergwoestijn en sliepen we tussen tropische begroeiing.

Ook geweldig was het enorme groepsgevoel. Dit heb ik nog nooit zo ervaren. Ik ben op veel groepsreizen geweest en die vallen uit elkaar in aparte groepjes of stelletjes. Dat was hier niet. Alle deelnemers bleven één groep. Niemand voelde zich buitengesloten. Dit groepsproces heeft er ook voor gezorgd dat er zoveel mensen op de top hebben gestaan.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Zo’n grote groep spreekt me niet aan.” Maar het geeft juist die extra dimensie. We zijn voorafgaand aan vertrek samengekomen en hebben ons goed voorbereid.Dat was heel fijn en nuttig. Dat is nog eens wat anders dan een kennismaking op Schiphol.

Wat heeft de Kili-Challenge voor jou persoonlijk betekend?

De reis heeft absoluut gebracht waar ik op hoopte. Ik heb iets voor anderen, voor oorlogskinderen kunnen doen. Iets bij kunnen dragen. Dat geeft een enorme voldoening. Ik loop ook nog steeds rond met de gedachte: “Wat voor extra twist zou ik er nu nog aan kunnen geven?” Daar ben ik nog niet uit.
Fantastisch is dat mijn oude tante door mijn actie geïnspireerd raakte. Zij zamelde ook geld in voor haar 80e verjaardag en dat leverde1000 euro op voor War Child.

Kun je deelnemers aan de Kili-Challenge 2016 een 'gouden tip' meegeven?

Zorg vooraf dat je met een rugzak oefent. Je leert dan om deze zoveel mogelijk op je heupen te dragen en maar voor 20% op je schouders. Iedereen met een goede basisconditie kan deze Challenge doen. Maar hoe meer je conditioneel bent voorbereid, hoe meer je kunt genieten van de ervaring.

Wil je nog iets delen?

Quote Sybren: “War Child: omdat een kind huppelend door zijn jeugd hoort te gaan”

Interview oud Kili-Challenge deelnemer: Sybren Zeilstra, datum interview: 20-5-2015

Meer informatie over de Kili-Challenge vind je hier

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!