De Maurienne - Simone van Velzen

Terugkeer van de grote roofdieren: Voorpret!

Na een lange afwezigheid keren wolven en lynxen weer terug naar de Franse bergen. Volgens natuurbeschermers is dat een heugelijk feit en noodzakelijk voor een gezond ecosysteem. Maar terwijl de katachtigen met open armen worden ontvangen, is dat bij de wolf wel even anders.

Het hele verhaal lees je in het komende nummer van Bergen Magazine, hier lees je vast een preview!

Tekst & foto’s Simone van Velzen 

Ons kent ons in de Jura, blijkt als ik met bergwandelgids Nicolas Guitton een bergrestaurant binnenloop waar vier mannen aan een tafeltje zitten te lunchen. “De schapen van de buurman zijn weggelopen vannacht,”, deelt een van de mannen hoofdschuddend somber het laatste nieuws uit de regio. “De schrikdraad is vernield en de schapen zijn opgejaagd. Zeker een wolf!”, grimast hij. Nadat iedereen meewarig het hoofd heeft geschud, stelt Nicolas me aan het viertal voor: “Dit is Simone, zij schrijft en artikel over lynxen in de Jura.” “Nou, een lynx doet zoiets niet!”, roept een van hen. Eenmaal aan ons eigen tafeltje praten Nicolas en ik samen verder over het voorval. “Wie de dader vannacht ook was, de boer krijgt sowieso een vergoeding van de overheid voor de verloren schapen. Gelukkig zijn er in de Jura vooral koeien en die valt een lynx gewoonlijk niet aan.”

Nog niet zo lang geleden was er erg geen lynx meer te vinden in de Franse Jura, maar in 1974 werden zo”’n twintigtal dieren in Zwitserland geherintroduceerd. Als snel staken enkele individuen de grens over en vestigden zich in het Franse gedeelte. Omdat Nicolas me wil laten zien waarom dit gebied zo aantrekkelijk is voor de mysterieuze katachtigen, verlaten we na de lunch het pad en klauteren richting de Malcombe, een smalle vallei zonder paden. Een uitgebreid netwerk van verregende wildsporen loopt kriskras door het verlaten bos. 

Zodra we een stuk prikkeldaad tegenkomen, blijft Nicolas staan. “Haren van een ree of hert,”, fluistert hij. En inderdaad hangt er een pluk bruine haren aan het draad. “En kijk daar,”, wijst hij, nog steeds op fluistertoon. “Vanaf die rots heeft een lynx een prachtig uitzicht over het terrein.” 

Maar hoe zit het met de wolf? Ook deze grote jager is zelf vanuit Zwitserland en Italië teruggekeerd naar de Franse bergketens. Eind negentiende eeuw waren uitroeiingspogingen (met onder andere gif), houtkap en het verdwijnen van zijn voornaamste prooien Canis lupus fataal geworden, m. Maar nu is de wolf een beschermde diersoort en leven er in het departement Savoie zes roedels. 


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het komende nummer van Bergen Magazine.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 3 september 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!