Ecuador

Tips bij het schrijven van een reisverhaal

Wie reist, heeft veel te vertellen. Op reis staan je zintuigen op scherp en dompel je je onder in vreemde culturen, in andere geuren en kleuren. Reizen en schrijven zijn voor elkaar geschapen. Reisverhalen schrijven zorgt ervoor dat je op een andere manier reist en op plekken komt waar je anders nooit aan had gedacht.

Tips voor een goed reisverhaal

Maar hoe schrijf je nu een goed reisverhaal? Met de volgende tips heb je alvast wat houvast:
•    Maak tijdens het reizen zo veel mogelijk notities – te veel is beter dan te weinig.
•    Maak de aantekeningen niet té uitgebreid, maar zorg wel voor voldoende details.
•    Vergeet vooral niet de reclameborden, opschriften, graffiti, krantenkoppen en leuzen – schriftelijke details doen het goed in een schriftelijk medium.
•    Probeer eens te schrijven als een fotocamera: schrijf bijvoorbeeld op wat je tijdens een taxirit door een stad allemaal ziet en hoort. Blijf schrijven tot je uitstapt en stop onderweg zo veel mogelijk.
•    Maak een panoramafoto (360 graden rondom) van een druk plein of een markt waar je iets over wilt schrijven, of dat je wilt gebruiken in een verhaal.
•    Neem een paar gesprekjes op met je walkman of minidisk – dialogen en gesprekken zijn erg prettig om te lezen, naast al die beschrijvingen.
•    Natuurbeschrijvingen zijn lastig om te maken en moeilijk om te lezen. Probeer daarom de namen te achterhalen van zo veel mogelijk bomen, bloemen en dieren – de klanken en woordpatronen zeggen soms meer dan ellenlange beschrijvingen.
•    Vergeet het perspectief niet: vanuit wiens standpunt uit wordt dit verteld? Als je zelf de verteller bent, mogen er ook gedachten, twijfels en ideeën in voorkomen – dat maakt het geschrevene menselijk en het lezen gemakkelijker.
•    Je hoeft de reis niet altijd op een lineaire manier na te vertellen: probeer eerst de kern van je betoog samen te vatten en begin vervolgens met een scène die deze kern, dit thema inleidt. Voorbeeld: de tegenstelling tussen armoede en rijkdom. Begin met dat superluxe hotel, waarachter de eerste hutjes van de sloppenwijk staan.

Heb jij -met deze tips- een mooi reisverhaal geschreven? Op Bergwijzer publiceren we ook graag reisverhalen van onze lezers. Neem contact op met de redactie via Facebook, of via de contactpagina!

 

Deze tips zijn eerder gepubliceerd in Schrijven Magazine nr 5 2010. Auteur Brigitte Ars

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!