#REF!

Vakantie in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland

Vakantie in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherDoor de geïsoleerde ligging van het Val d'Hérens (Duits: Eringertal) zijn ook hier, net als in bijvoorbeeld het Lötschental, oude tradities nog zeer sterk aanwezig. Het leuke van een bezoek aan het Val d'Hérens is dat de geschiedenis er op veel plaatsen nog voelbaar om je heen hangt. Even terug in de tijd en helemaal tot rust komen doe je in dit Walliser dal.

Bij de toegang tot het Val d'Hérens (Eringertal) staan de beroemde aardpyramiden van Euseigne, dit zijn steile torens van gesteente met rotsblokken bovenop. Daarachter ligt het hooggelegen groene keteldal, omzoomd door een indrukwekkende krans van bergtoppen, waar de besneeuwde top van de machtige Dent Blanche (4356 m) bovenuit steekt. In het Val d'Hérens met zijn bergdorpen zoals Evolène, Les Haudères of Arolla zijn oude Walliser tradities bijzonder goed bewaard gebleven.

Aardpyramiden van Euseigne in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke

Beste periode om Val d’Hérens te bezoeken

In de zomer en in de winter is Val d’Hérens een prachtige uitvalsbasis voor een rustige vakantie in een echt Zwitsers (Franstalig) dal.

Belangrijke dorpjes in het Val d'Hérens:

 • Euseigne
 • Evolène (1380m)
 • Les Haudères (1450m) (vroeger Des Haudères)
 • Arolla (1980m-2220m)

Vakantie in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherBelangrijke bergtoppen:

 • Pigne D'Arolla (3796m) te bereiken via Cabane des Vignettes
 • Mont Collon (3637m)
 • Aiguille de la Tza met zijn zeer spitse top (3668m)
 • Dent Blanche (4356m)
 • Dent d'Hérens (naar deze top is de vallei vernoemd) (4171m)

Winteractiviteiten:

Sneeuwschoenwandelen in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke Visscher

In het dal liggen de wintersportplaatsjes Evolène en Arolla met skigebieden tot bijna 3000 m hoogte. Arolla geldt met zijn iets hoger gelegen pistes als sneeuwzeker. Langlaufers verkennen de omgeving op 35 km loipes. 

Skiën is mogelijk in de volgende skigebieden: (en de prijs van een skipas voor 1 persoon voor 1 dag in Zwitserse Frank*)

 • Thyon - 4 Vallées met 412 km piste en maximale hoogte 3330 meter - 69 CHF (net buiten het dal)
 • Mont-Noble met 30 km piste en maximale hoogte 2640 meter - 46 CHF
 • Evolène-Région met 42 km piste en maximale hoogte 2680 meter - 48 CHF
 • Arolla met 47 km piste en maximale hoogte 3000 meter - 36 CHF
 • La Forclaz met 11 km piste en maximale hoogte 2210 meter - 25 CHF

*(prijs in seizoen 2012-2013)

In Evolène zit een skischool. http://www.laforclaz.com/f/ess.htm

Andere winterse activiteiten:

Avondwandelen in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherIn het gebied kan je ook heliskiën, fakkel- en maanlichtafdalingen, sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, rodelen en schaatsen. Arolla is bovendien het vertrekpunt voor uitgestrekte skitouren in het gebied van de Walliser "Haute-Route". Sneeuwschoenwandelen is een toegankelijk activiteit waar iedereen aan mee kan doen (ook leuk als het niet de hele dag zonnig is. Meer informatie: http://www.swisssnowshoe.ch/default.asp?l=e&c=3&s3=89. 

Langlaufen is ook nog een wintersport die met 80 km loipe in de omgeving goed te doen is. 

Zomeractiveiten:

Rondom het centrum van het dal, in het karakteristieke Evlolène is er veel te doen. Het dorp met veel houten huizen is omgeven door een netwerk van 250 km wandelpaden en meer dan 100 km mountainbike-trajecten. Helemaal achter in het dal ligt Arolla, een oord van rust omgeven door dennenbossen en een indrukwekkend gletsjerlandschap, en vertrekpunt voor uitgestrekte bergwandelingen en bergbeklimroutes. Verder kun je ook:

 • klettersteigen
 • raften
 • bungeejumpen
 • 4000’ers beklimmen

Gratis fietsenLunch in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherIn de zomermaanden kunnen op meer dan tien locaties fietsen gehuurd worden via 'Wallis rollt'. De eerste vier uur zijn gratis, daarna kosten de countrybikes 2 Frank per uur. Inleveren op een andere locatie kan tegen een toeslag van 5 Frank. De beschikbaarheid is niet onbegrensd, reserveren is niet mogelijk. Er zijn ook E-bikes te huur voor 2 Frank per uur. Per fiets moet een borg worden betaald, fietshelmen zijn gratis.

Overige activiteiten en bezienswaardigheden:

 • Carnaval in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherTraditioneel carnaval in februari (je leest binnenkort in een blog op Bergwijzer hoe dat gevierd wordt)
 • Stuwdam van Grande Dixence - met zijn hoogte van 285 meter de hoogste stuwdam ter wereld, 's zomers rondleidingen van een uur door het binnenste van de stuwdam. 
 • Rotspyramiden van Euseigne - een natuurverschijnsel veroorzaakt door de erosie van morenen waar alleen nog door grote rotsblokken beschermde pijlers van overgebleven zijn. 
 • Nax - een vakantiedorpje met tal van typische houten huizen, op een plateau hoog boven het Rhônedal gelegen bij de oostelijke toegang tot het dal Val d'Hérens, een familievriendelijk skigebied op de hellingen van de Mont-Noble. 
 • Les Haudères - een mooi gehucht waar bijzonder veel oude houten huizen (rond 1600) bewaard gebleven zijn.

Vervoer naar Val d’Hérens

Dagelijks 4 rechtstreekse vluchten met SWISS (Swiss International Air Lines) van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reservering: www.swiss.comDoorreis per trein vanaf luchthavenstation Zürich-Flughafen naar Sion (2 uur en 50 minuten). Aansluitend met de bus naar het Val d'Hérens. Vanuit Sion rijden bussen over Evolène tot Les Haudères en Arolla (1998 m). De weg tot aan Arolla is 50 km lang en op sommige punten steil, maar goed te berijden Dienstregelingen: www.sbb.ch.Informatie voordeelpassen van het Swiss Travel System: www.SwissTravelSystem.com.

Accommodaties in Val d’Hérens

Evolène in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherEr zijn 21 hotels in het dal, bijvoorbeeld:

Campings in het dalCamping Petit Praz, Arolla, geopend in juni, juli, augustus en half september. Ligging op 1970 meter hoogte.Camping d’Evolène, het hele jaar geopend. Ligt op 1350 meter hoogte.Camping Molignon, Les Haudères, het hele jaar geopend. Ligt op 1460 meter hoogte.

BerghuttenEr zijn 14 berghutten in het Val d’Hérens. De hoogstgelegen is op de Dent Blenche gelegen op 3507 meter hoogte.Alle hutten in Zwitserland vind je op http://www.sac-cas.ch/huetten/huette-suchen.html

Internettoegang

Met de Swiss Pocket Connect heb je internet in heel ZwitserlandMet de Swiss Pocket Connect heb je met een klein apparaatje dat je bij je draagt, in heel Zwitserland met je telefoon en tablet (maximaal 5 apparaten) internetbereik/ wifi. Een Swiss Pocket Connect kun je bijvoorbeeld op een groot treinstation of op het vliegveld huren. Voor vijf dagen internetgebruik betaal je 30 CHF. Na gebruik deponeer je de doos met connector in de gele postbrievenbus. www.swisscom.ch

Kaarten

Val D'Anniviers Val D'Herens Montana (115) (Gps) 1:50.000Evòlene, Landeskarte der Schweiz 1:25.000.

Publicaties/ Leestips over Val d’Hérens

Sneeuwschoenwandelen in Val d'Hérens, Wallis, Zwitserland. Foto Fenneke VisscherDiverse gidsen over Wallis te vinden in de boekhandel.

Meer weten over Val d’Hérens

Informatie over het Val d'Hérens en de activiteiten:http://www.valais.ch/en/index.cfmhttp://www.valdherens-tourisme.ch/http://www.herens-montagne.ch/www.valais.chwww.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling