lake district

Vakantie naar het Lake District, Verenigd Koninkrijk

Het Lake District bestaat uit een afwisseling van uitgestrekte meren, romantische heuveltoppen en ruige bergen. Langs de oevers van de meren trekken de talrijke steigers en aanlegplaatsen landschapsfotografen en kunstenaars aan. In het Lake District zijn betrekkelijk korte wandelingen te maken naar mooie uitzichtpunten als Cat Bells, Falcon Crag en Arthur’s Pike, maar ook zware bergtochten zoals naar de top van Helvellyn.

Beste periode om het Lake District te bezoeken

Het Lake District is het hele jaar door te bezoeken. Uitschieters zijn oktober en november vanwege de herfstkleuren en mei vanwege de ontluikende lente met de ‘golden daffodils’. Maar wie van sfeervolle winterlandschappen of lange zomerse dagen houdt, kan er ook prima terecht. Zorg altijd voor regenkleding: er valt gemiddeld vier keer zoveel neerslag als bij ons.

Vervoer naar Lake District

Dichtstbijzijnde luchthaven is Manchester Airport. Met trein, bus of huurauto naar het Lake District (ong. anderhalf uur).

Accommodaties Lake District

Derwent Water – Borrowdale Hotel, gebouwd in 1866. Prachtig gelegen met uitzicht op het meer en buiten de drukte van Keswick. 

Ullswater – verschillende hotels, cottages, bed & breakfasts in Glenridding en Pooley Bridge. Hier vind je meer informatie.

Kaarten

  • Ordnance Survey OL5 – The English Lakes North-Eastern Area, 1:25.000. Voor gebied rond Ullswater.
  • Ordnance Survey OL 4 – The English Lakes North-Western Area, 1:25.000. Voor gebied rond Derwent Water.

Leestips

  • Er zijn veel mooie heruitgaven van de bekende wandelboeken van Alfred Wainwright (1907-1991) over het Lake District en Lakeland Fells.
  • Lyrical Ballads – verschillende edities van de romantische gedichten van William Wordsworth en Samual Taylor Coleridge. Nieuwste editie: Oxford University Press (2013), ISBN 9780199601967
  • Artikel van Frank Peters in Bergen Magazine 1 2014.

Meer weten?  

www.lakedistrict.gov.uk

www.visitengland.com/nl

 

De mooiste wandeltochten in het Lake District

A         Cat Bells

De tocht start in het centrum van het gezellige Keswick en gaat naar de top van Cat Bells. Prachtig uitzicht vanaf Cat Bells op Derwent Water. Ong. 2 uur.

Eventueel is een deel van de tocht over te slaan door de ferry te nemen vanuit de haven van Keswick naar/van Kitchen Bay en Victoria Bay.

B         Falcon Crag

De tocht loopt vanaf de parkeerplaats Great Wood door het gelijknamige bos, waar meer dan honderd verschillende mossoorten te vinden zijn, in de richting van uitzichtpunt Falcon Crag. De afdaling voert over de veel gefotografeerde Ashness Bridge en langs een aantal prachtige aanlegplaatsen en steigers, waarvan de steiger in Barrow Bay misschien wel de mooiste is. Ong. 3 uur. 

C         Helvellyn

Zware bergtocht vanuit Glenridding. Meteen buiten de bebouwing volgt een steile klim. Hierna wordt het terrein eenvoudiger tot aan Striding Edge. Striding Edge is een scherpe richel, waarbij hier en daar met handen en voeten geklauterd moet worden. Ook na de richel is het nog een ‘scramble’ naar de top van Helvellyn (951 m). Weids uitzicht op het Ullswater en de omliggende bergen. De afdaling via Swirral Edge is gemakkelijker en gaat tot aan de oever van het meertje Red Tarn. Van hieruit onderlangs de Birkhouse Moor het pad volgen terug naar Glenridding. Ong. 6 uur.

D         Arthur’s Pike

Aangename wandeling met fraaie uitzichten op Ullswater, maar ook op een aantal archeologisch interessante plaatsen, zoals de graven uit de bronstijd en een aantal steencirkels, waarvan The Cockpit de grootste is. Net onder de top van Arthur’s Pike heb je het mooiste uitzicht op Ullswater. Ong. 4 uur.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!