Printscreen video Frank Peters

Verhaal achter de video: Vergezichten en wolkenluchten

28 juni 2012. Italië speelt de halve finale tegen Duitsland. Als ik terug kom na het fotograferen en filmen op de Forc. Lagazuoi, zie ik in de gelijknamige rifugio, dat Balotelli bijna een gat schiet in het net van het Duitse doel. Ik kan mijn ogen niet geloven, twee keer niet. In eerste instantie omdat er in een berghut een gigantisch groot scherm hangt waar een clubje van zeker 30 mensen naar zit te kijken alsof het de normaalste zaak van de wereld is op ruim 2700 meter hoogte en vervolgens omdat Italië in de eerste helft al met 2-0 voor staat tegen Duitsland. Het is een memorabele dag.

Een dag die zich kenmerkt door prachtige omstandigheden met mooie grote wolkenpartijen, die boven het heldere landschap drijven. Het zorgt voor weidse vergezichten op contrastrijke bergen met daarboven ouderwetse Hollandse luchten.

Om het contrast in het landschap en de wolkenlucht te versterken gebruik ik een polarisatiefilter en om de weidsheid te laten zien heb ik m'n 16-35 mm groothoeklens op de camera geschroefd.

In de ochtend klim ik naar rifugio Nuvolau op 2575 meter. Een stevige klim van ongeveer anderhalf uur. Omdat ik onderweg vaak stop om te filmen en te fotograferen duurt de tocht bijna een uur langer, maar het is de moeite waard. Onderweg zijn schitterende uitzichten te zien op onder meer de Tofana, Marmolada en de Cristallogroep. De rifugio biedt een 360 graden uitzicht over de reuzen van de Dolomieten.

In de middag besluit ik naar Lagazuoi te gaan om ook van daaruit het landschap te filmen en fotograferen. Lagazuoi is één van mijn favoriete locaties in de Dolomieten. Het uitzicht is prachtig en Guido, de eigenaar van de hut is een leuke vent. Hij raakt extra enthousiast als er fotografen/filmers in z'n hut komen en is zeer geïnteresseerd in werk dat ze maken. Hij houdt een goed bezochte facebookpagina bij met meer dan 10.000 vrienden, waar hij graag werk van z'n bezoekers laat zien. Bovendien doet hij niet moeilijk als je een half uurtje later wil ontbijten dan gebruikelijk als je de zonsopgang wil fotograferen en hangt hij tijdens EK's een groot scherm op in de hut.
Voordat Balotelli twee keer de bal in het net ramt, zijn de omstandigheden rond de forc Lagazuoi uitstekend. De kleuren zijn zacht en wolken kruipen langs berghellingen, terwijl de meeste toppen goed te zien zijn.

Ook de zonsopgang (een paar uur na Ballotelli) is van uitzonderlijke kwaliteit. Ik gebruik een grijsverloopfilter van drie stops om de lucht 'tegen te houden'. Het contrast tussen de lucht en de schaduwen in de dalen is te groot voor de camera. Met dit filter kan ik de contrasten verminderen, waardoor de camera het wel aan kan. Deze methode werkt voor zowel de foto's als het videomateriaal dat ik schiet. Door lange shots te nemen van meer dan een minuut en ze daarna te versnellen in een videomontageprogramma kan het effect van snelheid in de wolken worden bereikt.
Het zijn twee mooie dagen met goede omstandigheden en Italië in de finale. Die finale heb ik overigens een stuk lager bekeken, maar ik had denk ik boven moeten blijven.

 

Locatie van de opname: Lagazuoi, Dolomieten, Italië


Verhaal achter de video - juli 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling