Via Cook - Unieke wandelroute van de Viastoria

Via Storia, ontdek de cultuurwegen van Zwitserland

Via Cook, Unieke wandelroute van de ViastoriaHet Zwitsere cultuur- en natuurlandschap op een nieuwe manier beleven, waarbij zorgeloos wandelen, goed eten en drinken en stijlvol overnachten centraal staan. Dat is het uitgangspunt van het netwerk van twaalf cultuurroutes door Zwitserland, gebaseerd op historische verkeerswegen en aangevuld met aantrekkelijke regionale routes.

Romeinse wegen, muildierpaden, pelgrimswegen: Zwitserland kent vele oude verkeerswegen, in vroeger dagen gebruikt door veldheren, handelslui en Jakobspelgrims. Deze historische routes die vaak dwars door de bergen voeren, hebben vandaag de dag geen verkeersfunctie meer, maar zijn een levend geschiedenisboek. Vandaar het initiatief om deze routes opnieuw in kaart te brengen en ze als cultuurwegen begaanbaar te maken voor toeristen.

Geïntegreerd toerismeproject

Cultuurwegen Zwitserland (Kulturwege Schweiz) is een geïntegreerd project van ViaStoria, het centrum voor verkeershistorie, verbonden aan de universiteit van Bern. Er lopen twaalf Via-langeafstandsroutes dwars door Zwitserland, aangevuld met talrijke regionale routes, allemaal over historische wegen of muildierpaden. De Via-routes verbinden natuur en cultuur met elkaar en laten de bezoeker kennis maken met regionale specialiteiten. In die zin een perfect voorbeeld van duurzaam toerisme voor met name wandelaars en fietsers.

Via Valtellina, Unieke wandelroute van de Viastoria

De ViaStoria wandelroutes

Elke ViaStoria-route heeft een bepaald thema. De Via Jakobi van de Bodensee naar Genève heet “de spirituele”, omdat hij de route van de Jakobspelgrims door Zwitserland volgde die als einddoel Santiago de Compostela hadden. 

De Via Sbrinz verwijst naar de gelijknamige kaas, die van Centraal-Zwitserland over de bergen naar het Val Formazza in Italië werd getransporteerd. De Via Salina refereert aan het product zout, dat vanuit de Franse Jura naar Bern ging. En de Via Cook zet de toerist op het spoor van de klassieke First Tour of Switzerland uit 1863 van reisorganisator Thomas Cook.

Via Spluga,Unieke wandelroute van de Viastoria

Achtergrondinformatie en routebeschrijvingen zijn op internet en in diverse gidsen te vinden. De meeste cultuurwegen vormen onderdeel van SchweizMobil, het landelijke netwerk van de mooiste routes voor ondermeer wandelaars en fietsers.

Ontdek de ViaStoria met een arrangement
Wie het zichzelf wat gemakkelijker wil maken op een meerdaagse tocht, kan een arrangement met verzorgd bagagevervoer naar elke volgende etappeplaats boeken. Zo’n package omvat overnachtingen, route-informatie, bagagetransport, museumtoegang en lunchpakketten.

Via Cook, Unieke wandelroute van de Viastoria

Meer weten over de ViaStoria? 

Ontdek de ViaStoria hier!

Andere handige websites:
www.kulturwege-schweiz.ch
www.schweizmobil.ch

 Via Cook, Unieke wandelroute van de Viastoria

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden