Lezen in de bergen

Vijf boeken die je kan meenemen in de bergen

Wegdromen in een verhaal en ondertussen genieten van de prachtige omschrijvingen van het berglandschap. Als warm weggedoken zit bij de kachel in de berghut, of als je zelf even niet de bergen in kan trekken, geven deze vijf boeken je toch het gevoel alsof je er zelf even staat.

1: De acht bergen - Paolo Cognetti

Droom tijdens het lezen van De acht bergen weg in het Italiaanse landschap. Naast het ontroerende verhaal, beschrijft auteur Paolo Cognetti de bergen als geen ander.
Laat je in het verhaal leiden door Pietro. Een jongen van elf die in de stad woont, maar door de grote liefde die zijn ouders voor de bergen koesteren, elke zomer meegenomen wordt naar de Italiaanse bergen. Daar ontmoet Pietro Bruno. Een echte dorpsjongen die voor de koeien zorgt. Ze gaan samen op avontuur in het prachtige landschap en er bloeit een ijzersterke vriendschap op.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


2: Heidi - Johanna Spyri

Heidi is in dit rijtje zeker niet te missen. Hoewel iedereen dit verhaal waarschijnlijk al kent, is het toch de moeite waard om te benoemen. Als bergliefhebber zul je je namelijk als geen ander in kunnen leven in de heimwee die Heidi krijgt als ze weer terug moet naar de stad. Na zoveel jaren in het berghuisje in Zwitserland bij haar grootvader te hebben gewoond, is de terugkeer naar de stad erg zwaar. Ze verlangt zo erg terug naar de bergen, dat ze er ziek van wordt. Maar als ze in Frankfurt goed bevriend raakt met Klara, een gehandicapt meisje, is het voor Heidi ineens ook lastig om terug te keren. Dan moet ze Klara eenzaam achterlaten...

3: De grote angst in de bergen - Charles-Ferdinand Ramuz

De Zwitserse auteur Charles-Ferdinand Ramuz schreef in 1962 zijn boek De grote angst in de bergen, dat tot de dag van vandaag nog steeds als zijn meesterwerk gezien wordt.
Het boek vertelt een verhaal over een groep herders die samen met hun koeien klaarstaan voor de zomermaanden. Ze leiden hun dieren naar de Sasseneire, een alpenweide die vlak onder een gletsjer ligt, waar twintig jaar eerder rampzalige ongelukken hebben plaatsgevonden. Volgens meerdere, oude dorpsbewoners is de weide waar zij hun koeien naartoe leiden vervloekt. En als de koeien en herders besmet zouden raken met ‘de ziekte’ zouden ze allemaal in quarantaine moeten.
De herders, die vrij afgezonderd van de buitenwereld leven, raken langzaam in paniek bij de gedachte aan een vervloekte weide.

4: Tussen twee werelden - Franco Faggiani

Tussen twee werelden is een verhaal over de vijftigjarige man Leo. Hij is schrijver en heeft een grote voorliefde voor bergwandelingen. Leo besluit naar de Piëmontese alpen te verhuizen nadat hij zijn vrouw verliest en tegelijkertijd een jongen met autisme onder zijn hoede neemt. De jongen en Leo merken dat ze in de bergen op hun eigen tempo kunnen leven, waardoor ze zichzelf op een prachtige manier kunnen ontwikkelen.
Italiaanse auteur Franco Faggiana heeft met dit boek een mooi verhaal de wereld in kunnen sturen.

5: Zuurstofschuld - Toine Heijmans

In dit boek wordt het verhaal van de twee klimvrienden Lenny en Walter verteld. Sinds het moment dat Walter zijn eerste berg beklom, wist hij dat hij nooit meer iets anders wilde. De bergen zijn alles voor hem. In de Alpen en de Himalaya dragen de twee klimmers de verhalen van grote alpinisten met zich mee. Ze komen is lawines en stormen terecht en staan soms voor radicale beslissen. Dit allemaal in de hoop ooit geschiedenis te schrijven.
Volgens auteur Toine Heijmans draait het allemaal om wat de bergen met de mens doet, maar ook wat de mensen met de berg doet.

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!