Voorpret: Gouden herfstdagen in het Goms

Op onze tweedaagse tocht over de Gommer Höhenweg, hoog boven de vallei van het Goms (Wallis), lopen we door goudgele lariksbossen en zien diep onder ons eeuwenoude dorpen met bruinverweerde huizen en witte barokkerkjes. Hier ervaren we wat elke bergbewoner al lang weet: geen mooier jaargetijde om te wandelen in de Alpen dan de herfst.

Tekst en foto's Bert Vonk
 

De autoweg die vanuit centraal Zwitserland over de Furkapas naar het Rhônedal leidt ken ik als m’n broekzak. Maar nog nooit zag ik de contouren van de bergen scherper afgetekend tegen de kristalheldere lucht dan op deze zonnige herfstdag. Bij het oude hotel Belvédère, dat al in winterslaap is verzonken, stoppen we even om van het uitzicht te genieten. Het is een feest van herkenning. Rechts, boven de haarspelden van de Grimselpas, torent de machtige piramide van de Finsteraarhorn boven alle omringende bergen uit. Aan de linkerkant stelen de al flink besneeuwde pieken van het Mischabelmassief en de Weisshorn de show. Allemaal bergen van rond de 4500 meter. En aan de voet van die kolossen baant de Rhône zich een weg door een klein hoogdal waar vroeger de Rhônegletsjer eindigde. Nu is op die plek een woud van goudgele lariksen ontstaan. Het doel van onze herfstwandelvakantie ligt even verderop, daar waar de jonge Rhône zich door een eerste kloofje heeft geperst en uitloopt in een breed dal met golvende weiden en eeuwenoude dorpjes met donkerverweerd houten huizen.

Gommer Höherweg

Tegenwoordig is het op 1300-1400 meter hoogte gelegen Goms een geliefde vakantiebestemming, vooral bij langlaufers, omdat het samen met het Engadin één van de weinige sneeuwzekere dalen van Zwitserland is. Over de glooiende hellingen worden er dan ook ’s winters honderden kilometers langlaufloipen getrokken. Maar ook om te wandelen biedt het dal uitstekende mogelijkheden. Over zijn noordelijke hellingen slingert zich de Gommer Höhenweg, een van de bekendste hoogtewandelingen van Zwitserland. De 27 kilometer lange wandeling is het hoofddoel van onze vakantie. 


 

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het septembernummer van Bergen Magazine. Vanaf 15 september overal verkrijgbaar.

Dit nummer thuis ontvangen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 4 september 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: een jaarabonnement op Bergen Magazine van € 29,50 voor slechts € 22,50 + 3 welkomstcadeaus!

 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!