Bergtop met kruis

Waarom staat er altijd een kruis op de top van de berg?

In de bergen zijn bijna alle toppen wel gemarkeerd met een kruis. Het is zo’n vanzelfsprekend beeld geworden, dat je er bijna niet bij stil zou staan. Maar waarom staan die daar eigenlijk?

Religieus

Het plaatsen van kruizen op bergtoppen bestaat al heel lang. Sommige zijn al meer dan 700 jaar oud! Een kruis is natuurlijk een christelijk symbool en werd rond de 13e eeuw dan ook met religieuze bedoelingen geplaats. Volgens de kerk was je op de top van de berg het dichtst bij de hemel, waardoor ze daar het kruis plaatsten.
In katholieke omgevingen werd het kruis geplaatst als herdenking van de overwinning van de berg.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kruizen met een functie

In de 16e eeuw had niet meer elk kruis met het geloof te maken. Veel gingen dienen als markering van (gemeenten)grenzen.
Later in de 19e eeuw kregen veel kruizen ook een andere functie. We gingen ons meer met de wetenschap bezighouden, waardoor veel kruizen bijvoorbeeld als bliksemafleider gingen dienen. Ze hadden dan niet alleen een functie, maar stonden ook symbool voor de menselijke prestaties.

Gedenkteken

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel kruizen bij op de bergtoppen. Die werden een gedenkteken van overleden mensen, of juist de viering van terugkerende soldaten.

Voor ieder zijn eigen betekenis

Tegenwoordig zijn de kruizen voor veel mensen simpelweg een markering van de bergtop, voor anderen is het een doel om je wandeling naartoe te leiden en voor weer anderen is het nog steeds een religieus teken. Iedereen heeft er inmiddels een beetje zijn eigen betekenis aan gegeven.
Wel verschillen de meningen over de vorm van het kruis. Sommigen vinden dat de toppen van de bergen misbruikt worden als religieus of wetenschappelijk doel en zijn van mening dat dit niet meer in de multiculturele samenleving past. Doordat het christelijke symbool op de bergtop wel vaker onder vuur ligt, worden er tegenwoordig dan ook steeds vaker andere vormen, zoals piramides, neergezet.

 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?