Gijon header

Wandelen rondom Gijon: 3 mooie routes

De meeste mensen kennen Gijon vooral van zijn prachtige zandstranden, lekkere lokale specialiteiten en gezellige historische wijken. Maar wist je dat deze Noord-Spaanse havenstad ook de ideale uitvalsbasis is voor een actieve vakantie? In en rondom Gijon lopen namelijk verschillende Green Paths: paden met elk hun eigen thema op het gebied van natuur, geschiedenis of cultuur. Ideaal om al lopend kennis te maken met de diverse gezichten van Gijon. Wij lichten drie bijzondere routes voor je uit.

Kust Gijon

1: Cervigón Route

Voor velen is de hoofdattractie van Gijon het Playa de San Lorenzo, het populaire stadsstrand met zijn uitgestrekte promenade. Maar dit kustgebied heeft ook een ruigere kant. Nergens ontdek je dit beter dan op de Cervigón Route. Deze 9 kilometer lange tocht start bij het strand Cervigón en voert je vanaf daar langs de kust ten oosten van de stad. Hier laat de kust zich al snel van zijn ongerepte kant zien, met hoge kliffen, grillige rotspartijen en kleine verborgen strandjes. Onderweg word je dan ook regelmatig op prachtige vergezichten getrakteerd, met het uitzichtpunt boven het strand La Ñora als meest bijzondere voorbeeld. Naast alle natuurpracht passeer je ook een aantal kunstwerken op de route, zoals het marmeren sculptuur ‘Cantu los díes fuxíos’, van Adolfo Manzano. Uitgekeken raak je hier niet snel! Ook leuk: je maakt onderweg zo’n 292 hoogtemeters, waardoor je hier het echte ‘bergwandelgevoel’ krijgt.

Pelgrimroute bij Gijon

2: Wandelroute naar Covadonga

Naast de natuurpracht, staat de omgeving van Gijon ook bekend om zijn rijke historie. Een mooi voorbeeld hiervan is het bedevaartsoord Covadonga, dat even buiten de stad ligt. Volgens de overlevering kreeg de middeleeuwse koning Don Pelayo in 722 hier in de Heilige Grot een kruis uitgereikt van de Heilige Maagd. Dankzij dit kruis wist hij vervolgens de Moren te verslaan in de Slag bij Covadonga. Historici zien deze slag als het beginpunt van de Reconquista, de zeven eeuwen durende campagne om het Iberisch Schiereiland te heroveren op de Moren.

Vanuit Gijon loopt er een wandelroute naar Covadonga. Hierbij wandel je in de voetsporen van de Spaanse koningin Isabella II, die deze pelgrimstocht in 1858 maakte. Vanaf de kapel van Deva wandel je via een stijgend pad Gijon uit, het omliggende platteland in. Hier wisselen weilanden en stukjes bos elkaar af, met af en toe een mooi vergezicht. Ben je eenmaal bij het eindpunt in Covadonga, neem dan vooral uitgebreid de tijd om de kathedraal en Heilige Grot te bezoeken. De route is zo’n 5 kilometer lang, waarbij je 271 hoogtemeters maakt.

Ontspannen wandelen bij Gijon

3: Río Piles Pad

Ben jij toch meer van het ontspannen wandelen? Dan is het Río Piles Pad voor jou een aanrader! Deze 9 kilometer lange route volgt grotendeels de loop van de Piles, een kort riviertje dat vanuit de heuvels van Gijon de zee in stroomt. De eerste paar kilometers loop de route door het stadspark, waarbij het door de lantarenpalen geflankeerde pad net een promenade lijkt. Eenmaal de stad uit maakt de asfaltpromenade plaats voor een zandweggetje door een rurale omgeving met groene weilanden. Het hele traject is de Piles nooit ver weg, waardoor je tijdens de hele wandeling steeds het geluid van het klaterende water op de achtergrond hebt. Je stijgt bij elkaar zo’n 100 meter en de paden zijn technisch niet erg ingewikkeld. Hierdoor is de wandeling voor wandelaars van alle niveaus goed te doen.

Wil je meer weten over wat de stad Gijón jou allemaal te bieden heeft? Kijk dan hier voor meer informatie

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling