canyoning

Wat is canyoning?

Regelmatig kom je in de bergen clubjes mensen bepakt en bezakt met helmen en touwen tegen. Standaard klimmersuitrusting zou je denken. Maar soms hebben die mensen niet een gewone wandelbroek en bergschoenen aan, maar zijn ze gekleed in gladde wetsuits. Geen kleding die je aantrekt als je een steile rotswand gaat beklimmen. Dat klopt. Deze mensen zijn waarschijnlijk niet op weg naar de top van een rotswand of een berg, maar juist naar het diepste deel van het dal voor een canyoning-avontuur. Maar wat is dat?

Op pad door kloven

De naam canyoning komt van het Engelse woord canyon, kloof dus. En daarmee is de essentie van de sport eigenlijk al uitgelegd. Als je aan canyoning doet, ga je op pad door de diepe en smalle kloven in de bergen. Maar dan vooral op de plekken waar de paden eigenlijk zijn opgehouden. 

Je leest het goed, canyoning gaat buiten de gebaande paden. Vaak volg je een klein bergriviertje dat door de kloof stroomt. Hoe? Klimmend, abseilend, zwemmend en soms zelfs springend of glijdend! Kortom: canyoning is ronduit avontuurlijk en spectaculair! 

Uitdagende sport

Dat is niet altijd makkelijk, in tegendeel. Canyoning kan best een uitdaging zijn. Ook moet je goed weten waar je veilig kan springen, klimmen of glijden. Daarom worden veel canyoningtochten georganiseerd onder leiding van een ervaren gids die de route op zijn of haar duimpje kent. Aan zo’n georganiseerde tocht met zit meteen een ander – heel praktisch- voordeel: je kan vaak uitrusting huren bij de organisatie waarmee je op pad gaat. En dat is wel zo handig, want je hebt veel spullen nodig die je waarschijnlijk niet allemaal in de kast hebt liggen. Helm, wetsuit, klimgordel, touwen. Je hebt het allemaal nodig! 

Canyoning in Nederland en Vlaanderen

In Nederland en Vlaanderen is het vanzelfsprekend onmogelijk om aan canyoning te doen. Maar dat heeft enthousiaste landgenoten er niet van weerhouden om de Nederlandse Canyoning Bond en Canyoning Team Vlaanderen op te richten. 
Dit filmpje van de Nederlandse Canyoning Bond geeft een mooie impressie van hoe canyoning er aan toe gaat. 

 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer