Zuid-Groenlands verrassende en veelzijdige wandelparadijs
De zuidpunt van Groenland is een waar walhalla voor zowel wandelliefhebbers als bergsporters. Wandelaars kunnen er op de trekkerspaden in het contrasterende berglandschap met zijn kleine diepblauwe meertjes, uitgestrekte gras- en bloemenvelden met grazende schapen, boerderijen en uitzicht over turquoise fjorden waarin kalkwitte ijsbergen ronddobberen omringd door groene heuvels, in alle rust van de ongerepte natuur genieten.
Maar ook bergsporters komen er volop aan hun trekken met steile beklimmingen naar rotsplateaus en hoge bergpieken met panoramische vergezichten over de ijskap en gletsjertongen die zich al kronkelend langs de hellingen een weg naar de fjorden banen. Het karakteristieke Zuid-Groenlandse landschap is absoluut uniek in de wereld en heet niet voor niets het Arctische paradijs.
Tekst en foto's: Pieter Bliek
De heenreis
Het laatste stuk van de twee en een half uur durende vlucht met een propellervliegtuigje vanuit Reykjavik over de uitgestrekte ijskap van Zuid-Groenland, doet je allerminst vermoeden dat je even later uitstapt bij zomerse temperaturen met een strakblauwe lucht en volop zonneschijn. Op het piepkleine vliegveld van Narsarsuaq loopt het luchthavenpersoneel in korte broeken en T-shirts rond en draait de airconditioning in de ontvangsthal op volle toeren om de toeristen enige verkoeling te bieden. Alsof ik zojuist op de luchthaven van Sharm El-Sheikh in de Sinaï woestijn van Egypte ben geland. Maar de oversteek met de speedboot die me als slalommend tussen de met ijsschotsen bezaaide baai door van Narsarsuaq naar Qassiarsuk op het schiereiland Erik de Rode brengt, doet me beseffen dat ik weldegelijk terecht ben gekomen in een land rondom de poolcirkel. Alleen de grillige kuststrook en het zuidelijke deel van Groenland zijn nagenoeg ijsvrij. Toen de Viking Erik de Rode hier in 982 na Christus aan land kwam gaf hij het vanwege de vruchtbaarheid en het milde klimaat met relatief warme zomers de naam Groenland, niet wetende dat 85 procent van dit immense continent verscholen ligt onder een gemiddeld drie kilometer dikke ijskap.
Een multi-color landschap
De twaalfdaagse afwisselende wandeltocht door het verrassende en veelzijdige Zuid-Groenlandse landschap begint met een ontbijt in het Blue Ice House met uitzicht op het blauwgroenige water van de baai waarin ijsschotsen ronddrijven. Nadat de mysterieuze mist is opgetrokken begint de wandeltocht in de volle zon en een temperatuur van boven de twintig graden Celcius naar de boerderij Tasiusaq aan de Sermiliqfjord tien kilometer verderop. Een prachtige wandeling over een trekkerspad door het indrukwekkende berglandschap met schattige blauwe meertjes en grasvelden die geel zien van de uitbundig bloeiende boterbloemen met kuddes schapen en zeearenden die op de thermiek rondzweven.
Na de overnachting op de boerderij Tasiusaq slaat het weer de volgend dag om, maar dat mag de pret niet drukken met een spectaculaire wandeling langs de stranden van de fjorden, waarin ijsbergen met een diepblauwe kleur drijven die door het getij heen en weer worden geduwd en waardoor allerlei grillige vormen zijn uitgesleten. Geregeld valt er een ijsberg met een luide knal uit elkaar, waarna het geplonsd nagalmt in de fjorden. Zo nu en dan verandert het zwaartepunt van een ijsberg van een paar ton, die dan plotseling een paar maal rondtolt op zoek naar nieuw evenwicht. De wandeling voert langs het met ijs gevulde fjord over grasland dat hier en daar doorsneden wordt door een stroompje of beekje, naar het adembenemende uitkijkpunt Ipiutaat met uitzicht op de tweelinggletsjers die zich vanaf de ijskap een weg banen naar de Sermiliqfjord.
Bergwandelen voor ervaren bergsporters
Aan de overkant van het schiereiland Erik de Rode ligt één van Groenlands mooiste nederzettingen Igaliku met zijn houten gekleurde huisjes. Van hieruit zijn meerdere dagwandeling mogelijk. De pittige wandeling naar het plateau een paar kilometer buiten het dorpje is een heuse aanrader. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de met ijs gevulde Qooroqfjord en de Qooroqgletsjer. Op een ondiep stuk in het water blijven de ijsbergen steken die als een halve maansikkel de weg in het fjord versperren. Voor wie nog jus in de benen over heeft kan de 1752 meter hoge bergpiek Illerfissalik beklimmen. Maar dit is alleen weggelegd voor ervaren bergsporters. De top biedt een magnifiek uitzicht over geheel Zuid-Groenland.
Het plaatsje Narsaq met 1700 inwoners is voor Groenlandse begrippen een behoorlijke grote plaats. Het loont de moeite in de omgeving rond te wandelen en de Inuit-bevolking in hun dagelijkse bezigheden gade te slaan door een bezoek te brengen aan de plaatselijke markt waar vissers hun versgevangen vis en zeehond verkopen. Even buiten het plaatsje ligt het gebied Kvanefjeld, een plek waar bijzondere gesteenten zoals het roze mineraal Tugtupit (rendiersteen) dat alleen in Zuid-Groenland voorkomt, is te vinden. Vanuit het haventje zijn verschillende bootexcursies te maken naar de tweelinggletsjers of tochtje rondom de ijsbergen in de fjorden.
In Narsarsuaq kunnen bergsporters met een steile beklimming langs kabels en touwen naar een 300 meter hoog plateau, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de imponerende Narsarsuaqgletsjer, hun hart ophalen. De klim begint eerst met een rustgevende wandeling door de geurige Flower Valley die blauw ziet van de uitbundig bloeiende wilde blauwe grasklokjes en waar bijen vriendelijk om je oren zoemen. Vanaf het plateau brengt een wandeling van een half uur extra je tot aan de gletsjerrand. Het smeltwater heeft hier diepe blauwgekleurde ijsgrotten uitgesleten.
Voor wie nog puf heeft kan twee uur verder lopen naar een uitkijkpunt, waarvan je kunt zien en horen hoe de kreunende Qooroqgletsjer direct het fjord met ijs voedt. Met een beetje geluk zie je hoe grote stukken ijs van tientallen meters lengte van de gletsjerrand afkalven en met een doffe echoënde plons het ijskoude water metershoog doen opspatten.
Voor informatie over diverse wandelpakketten in Groenland is de IJslandspecialist u graag van dienst: www.ijslandspecialist.nl Voor vluchtinformatie Icelandair: www.icelandair.nl Uitgebreide informatie over Groenland: www.greenland.com