RAB Mythic 200

Review: RAB Mythic 200

De afgelopen tijd houd ik relatief meer rekening met gewicht wanneer ik op zoek ben naar nieuwe gear. Met autokamperen maakt het natuurlijk niets uit wat het allemaal weegt, neem gerust je hele dekbed en je eigen hoofdkussen mee.  Maar lichter loopt lekkerder, wanneer je je hele hebben en houwen op je rug meedraagt.

Wanneer je lichtgewicht op pad wilt, is er met je ‘grote 3’ het meest aan gewicht te besparen. Oftewel: je rugzak, je slaapsysteem en je tent. Mijn rugzak weegt maar 800 gram en een nieuwe tent (die minder weegt dan mijn huidige tent van 1,2 kilo) zit er financieel gewoon even niet in. Dus dan blijft mijn slaapsysteem over: mijn matje en slaapzak.

Ik heb het ’s nachts snel koud. Dus mijn donzen slaapzak met een comforttemperatuur van -2 graden en een gewicht van 1,1 kilo is mijn beste aankoop ooit. In het voorjaar, de vroege zomer en het najaar dan. Zelfs ik moet toegeven dat die slaapzak een béétje overkill is in de zomer, wanneer het ’s nachts niet kouder is dan 12 graden. Gelukkig mocht ik van RAB de Mythic 200 slaapzak testen, wat (spoiler alert) bijzonder prettig was midden in deze hittegolf.

RAB Mythic 200

De Mythic 200 is een donzen slaapzak met een gewicht van slechts 488 gram. De vulling is 200 gram 900+ cuin en met Nikwax behandeld gecertificeerd ganzendons en de tijk is gemaakt van 100% polyamide.

De slaapzak wordt geleverd met een katoenen opbergzak en een polyamide compressiezak van 32 gram die ook dienst doet als drybag. Waar het met sommige slaapzakken soms een gevecht is om ze in de compressiezak te proppen, gaat dat bij de Mythic 200 heerlijk makkelijk. In de compressiezak is het formaat fantastisch klein (39 bij 16 centimeter) en past hij makkelijk in je rugzak.

RAB Mythic 200

De slaapzak is voorzien van een kwart rits, waardoor je makkelijk in je slaapzak schuift. De rits houdt iets voorbij je bovenarm op. Ik snap dat een korte rits heel veel gewicht bespaard, maar ik zou het toch ook wel héél fijn vinden om af en toe even een voet naar buiten te kunnen steken. Het is geen dealbreaker natuurlijk, maar ik wou het toch even benoemen. De capuchon is groot genoeg en de windkraag houdt tocht moeiteloos buiten en voelt lekker warm en zacht in je nek. Met het trekkoord kun je de kraag strakker of losser maken. De rits is voorzien van een glow in the dark koortje, waardoor je ’s nachts zonder je hoofdlamp te hoeven pakken moeiteloos de opening van je slaapzak kunt vinden.

RAB Mythic 200

Met een comforttemperatuur van 6 graden is het een echte zomerslaapzak. Een slaapzak voor zwoele warme nachten. Tijdens een tripje naar de Eifel in mei koelde het ’s nachts af tot ongeveer 7 graden. En voor mij was dat op een matje met een R waarde van 4,9  helaas niet warm genoeg. Over de hele linie voelde de Mythic lekker warm, maar op hogere punten zoals mijn heup en schouder ontstonden er cold spots waardoor ik de slaap niet kon vatten. Misschien lag het aan de luchtvochtigheid, maar ik moest toch mijn warmere slaapzak tevoorschijn toveren (gelukkig waren we met de auto). Afgelopen weekend was de slaapzak perfect. Het was buiten ongeveer 12 graden en in mijn warme slaapzak zou ik zo de tent zijn uitgesmolten. Maar met de Mythic 200 voelde ik mij net Goudlokje. Niet te koud, niet te warm. Er zat ’s ochtends wat condens in de tent en de inhoud van mijn rugzak voelde een beetje klam, maar mijn slaapzak was kurkdroog.

RAB Mythic 200

Met mijn 1 meter 70 heb ik eigenlijk nooit moeite met de lengte van slaapzakken en dat was bij de Mythic 200 niet anders. Mocht je langer zijn dan 1 meter 85, wordt het aan de krappe kant. De onderkant is wat smal met 40 centimeter, maar voelt niet benauwend door de verhoogde voetzak. De bovenkant is met 70 centimeter lekker breed en biedt ook zijslapers (zoals ik) voldoende ruimte.

RAB Mythic 200

Ik kijk er enorm naar uit de Mythic 200 nog veel vaker mee te nemen tijdens zomertrips. Het is echt de missing link in mijn outdoorcollectie. Maar mocht je een nog ergere koukleum zijn dan ik, of wat vaker boven de boomgrens slapen, dan heeft de Mythic lijn ook nog een 400 en 600 versie, met respectievelijke comforttemperaturen van -1 en -5 graden. Maar dan moet je het extra gewicht ook voor lief nemen natuurlijk.

De RAB Mythic 200 heeft een adviesprijs van €399,99.

 

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!