Home » Vakantietip

4 te gekke outdoor activiteiten die je niet mag missen in Tromsø

Wie op zoek is naar een avontuurlijke outdoor bestemming zit in het Noorse Tromsø helemaal op de juiste plek. Het is de ideale plek om te wandelen, te skiën in de winter en bovenal je ogen uit te kijken. In de zomer ben je er getuige van het midzomerlicht en zijn de dagen lang en de nachten kort of zelfs non-existent.

Ga je in de winter naar deze bijzondere bestemming dan is het landschap veranderd in een winterwonderland, dansen de groene en paarse lichten van het noorderlicht in de lucht en kun je er allerlei te gekke winteractiviteiten doen zoals husky sledding in Tromsø. In dit artikel vertellen we je daar meer over en geven we je nog wat tips wat je in die omgeving kunt doen.

Husky sledding in Tromsø: een onvergetelijke ervaring

Wanneer je in Tromsø bent mag een heuse husky sledding, oftewel een sledetocht met husky’s, niet ontbreken aan je trip. Vanaf oktober tot en met april kun je in deze regio verschillende soorten sledetochten boeken. De sneeuw en de koudere temperaturen zorgen voor een prachtig uitzicht vanaf de slee. De honden staan te springen om je meer te laten zien van de omgeving van Tromsø. Zij zijn enthousiast en gewillig om de slee te trekken.

Ben je in de zomer in deze Noorse stad dan is het weliswaar lastig om te kiezen voor een husky sledding in Tromsø. Wat je wel kunt doen, is een husky farm bezoeken om de honden te ontmoeten en te zien hoe het eraan toegaat op zo’n farm. Husky sledding is een traditie die vanuit de Sami is ontstaan en wordt vandaag de dag voortgezet op een ethische en diervriendelijke manier. In ieder seizoen is het bezoeken van de husky farms dus een goed idee.

Boek een tripje om het noorderlicht te zien

Een andere must in de winter is natuurlijk het spotten van het noorderlicht. Hoewel je tegenwoordig het noorderlicht in Nederland soms zelfs kunt zien, is dat in Noorwegen toch wel echt andere koek. Met een beetje geluk spot je het groene en paarse licht gewoon vanuit de stad. Op verschillende plekken is het op een hele actieve avond goed te zien. Maar: voor de beste uitzichten ga je naar een plekje buiten Tromsø. Boven de stad is er namelijk lichtvervuiling waardoor je wel wat kunt zien, maar veel minder dan op een plek in de natuur.

Heb je een huurauto dan is het aan te raden om een app te downloaden waarop je de activiteit van het noorderlicht in de gaten kunt houden. Ook wanneer je geen auto hebt gehuurd, is het mogelijk om de stad uit te trekken. In de winter kun je bijvoorbeeld skiën, sneeuwschoenwandelen of op een sneeuwscooter de natuur in. Ook zijn er diverse trips met een gids te boeken.

Walvissen spotten op een stille boot bij Tromsø

Het noorden van Noorwegen staat niet alleen bekend om de sledetochten met husky’s en het spotten van het noorderlicht. Wist je dat je er ook walvissen en andere zeedieren kunt bekijken? Vanuit Tromsø kun je verschillende excursies boeken op een boot waarbij je een dagdeel op pad gaat om zeedieren te bekijken. Er zijn meerdere stille boten te boeken die over een stille elektrische motor beschikken. 

Op die manier is de kans groter om dieren te spotten en is zo’n boottocht niet slecht voor het milieu. Een boottocht in het ruige landschap van het noorden van Noorwegen is sowieso al de moeite waard. Vanaf de boot heb je uitzicht op de besneeuwde fjorden en de ijzige bergtoppen. Het landschap is er zo anders dan in Nederland; alleen dat is al de moeite en het geld waard om een boottocht in Tromsø te boeken.

De bergen in: wandelen bij of naar Fløya

Natuurlijk mag een tripje in de bergen niet missen wanneer je in Tromsø bent. De stad ligt in het dal van verschillende fjorden. Dat betekent dat je hier heel goed kunt wandelen! De lente, zomer en de herfst lenen zich hier het beste voor, maar ook in de winter kun je verschillende sneeuwschoenwandelingen maken. Waar je bijvoorbeeld vanuit de stad zo bent, is Floya. Dit uitzichtpunt ligt op 671 meter boven de zeespiegel en is te bereiken met een lift vanaf dalstation Fjellheisen.

Bovenop kun je een mooie wandeling maken met constant magisch uitzicht over de omgeving en de stad. Je kunt je vast wel voorstellen dat dat tijdens golden hour een bijzondere plek is om te zijn! Wil je het nog net wat moeilijker voor jezelf maken, dan kun je vanaf het dalstation naar boven wandelen. Let op: dit betreft wel een zware wandeling, dus kijk goed naar je eigen conditie, je gear en de weersomstandigheden.

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt